Oğul Gökçek’in rakibi tedirgin

ATO seçimlerinde Osman Gökçek’le yarışacak olan Emine Erdoğan’ın kuzeni Baran, rakibinin, oy kullanacaklara Osman baskı yapacağı endişesiyle Seçim Kurulu’na başvurdu.

Yayınlanma: 02.12.2016 - 20:35
Abone Ol google-news

125 bin üyeli Ankara Ticaret Odası (ATO), 188 meclis üyesi ile bugün yeni başkanını ve yönetim kurulunu seçecek. Eski başkan Salih Bezci’nin istifasının ardından kayyım yönetimine giren odanın yönetimi bugünkü seçimin ardından belli olacak. 2 başkan adayından biri Osman Gökçek; Ankara Büyükşehir Belediyesi Melih Gökçek’in oğlu ve Beyaz TV’nin Genel Yayın Koordinatörlüğü’nü yürütüyor. Gökçek’in rakibi Gürsel Baran ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın dayısının oğlu. Dost Boya isimli şirketin genel müdürü. Gürsel Baran, 3 gün önce seçim güvenliğinin sağlanması için Çankaya İlçe Seçim Kurulu, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne başvurduklarını dile getirdi. Baran, “Üzeri çizilmiş, işaretli oy kullanılmasının önüne geçmeye çalışıyoruz. Çizili olan oy pusulaları geçersiz sayılsın. Oy kullanmaya giden insanların kullandıkları oyun renginin belli olması adına herhangi bir ismin üzerine başka bir ismin yazılmasının önüne geçmeye çalışıyoruz” dedi.

‘Ticaretinizi bitiririz’

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ise kimin kime oy verdiğinin belli olması için bir sistem geliştirildiğini anlattı. Emir, “Fiilen, kişilerin tercihlerini gösterebilecekleri koşullar yaratılabilir. Çıkarken oylarını gösterebilirler, kamera kaydı yapabilirler. Kabine girerken cep telefonlarının olmaması çok önemlidir” dedi. “Listeden isim çizilmesi” ile ilgili endişeyi ise Emir, “Yedek listesinde bir ismin üzeri çizilecek. Örneğin kendi adı yazılacak. Ama o üye asılda Gökçek’e oy vermiş olacak. Böylece kime oy verdiğini de ispatlamış olacak. Bu sistem üyeler üzerinde baskı oluşturuyor” ifadeleri ile açıkladı. Seçim listelerinde isim çizmenin suç olmadığına dikkat çeken Emir, “Suç değildir ama içerik olarak iradenin sakatlanmasıdır. ‘Sizin ticaretinizi bitiririz’ baskısıdır” diye konuştu. ‘Arkadaşlar çekiniyor’ Baran, meclis üyelerine baskı yapıldığı iddiaları ile ilgili olarak da “Böyle duyumlar alıyoruz. Çekindiklerini söylüyorlar. 188 arkadaşımızın hepsi, mesleklerinde belli yerlere gelmiş tüccarlar. Belli yerlerle diyalogları var. Bu yüzden birtakım çekinceleri var” dedi.

'Arkadaşlar çekiniyor'

Baran, meclis üyelerine baskı yapıldığı iddiaları ile ilgili olarak da “Böyle duyumlar alıyoruz. Çekindiklerini söylüyorlar. 188 arkadaşımızın hepsi, mesleklerinde belli yerlere gelmiş tüccarlar. Belli yerlerle diyalogları var. Bu yüzden birtakım çekinceleri var” dedi.

'İsteyen şikâyet etsin'

Osman Gökçek ise baskı ve hile iddialarına ilişkin Cumhuriyet’e “Baskı olduğunu düşünen ya da ispatlayan Türkiye Cumhuriyeti’nin gerekli hukuk kurumlarına, savcılıklarına şikâyetlerini dile getirebilir. Seçim kuruluna başvurabilirler. Demokratik bir ortam herkesin bu konuda konuşmaya hakkı vardır. Tamamen saygı duyarım” açıklamasını yaptı. Meclis üyeleri arasında temayül yoklaması yaptıklarını dile getiren Gökçek, “Temayülden çıkan sonuçlar neticesinde yönetim kurulu listemi belirliyorum. Yani yönetim kurulu üyelerini meclis üyelerine soruyorum. Bu bile ATO’nun ne kadar demokratik ve şeffaf bir seçime gittiğinin en büyük göstergesidir” ifadelerini kullandı.

Destek açıklamaları

188 meclis üyeli ATO’nun 142 üyesi Osman Gökçek’i desteklediklerini açıkladı. Rakibi Baran, ise adaylığını ilan ettiği basın toplantısında, “Yönetmeliğimizde meclis üyelerinden imza toplayarak, adaylık açıklamak yoktur. Biz üyelerimizin imzalarına değil, vicdanlarıyla kullanacakları oylarına talibiz” dedi. Eski ATO Başkanı Salih Bezci’nin yönetim kurulu başkanlığına seçildiği 2013 seçimlerinde Bezci’nin rakibi olarak ciddi bir oy oranı yakalayan Mustafa Daryal da Gürsel Baran’ı desteklediğini açıkladı.

Kameralar sökülecek, cep telefonu yasak

Çankaya 4. İlçe Seçim Kurulu, “oyun gizliliğini ihlal edebilecek her türlü davranışın önlenmesi ve seçimin dürüstlüğü bakımından güvenli bir ortamda seçmenin hür iradesinin sandığa yansıtılması” için alınacak tedbirleri şöyle sıraladı:

-ATO girişinde, bina içinde ve seçim sandıkları ile oy kabinlerinde Emniyet Müdürlüğü’nce tedbir alınacak.

-Meclis üyeleri, sandık kurulu görevlileri ile isme belirlenen oda personeli haricindeki kişiler oda binasına alınmayacak.

-Sandık çevresinde önceden takılmış güvenlik kameraları sökülecek.

-Oy verme kabinlerinin üstü kapatılacak.

-Cep telefonu, fotoğraf veya film makinesi gibi görüntü kaydedici veya haberleşme sağlayıcı cihazlarla oy kabinine girilemeyecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler