Kamu bankasını sorunlu krediden kurtarma yolu

Yeni KHK ile kamu bankalarına sorunlu kredilerini satarak bilançolarını düzeltme hakkı tanındı. Kamuda takipteki krediler 15 milyarı buluyor, yüzde 16 satış bekleniyor.

Yayınlanma: 24.01.2017 - 07:37
Abone Ol google-news

Hükümetten bankaların bilançolarını rahatlatacak bir adım geldi. Artık kamu bankaları da sorunlu kredilerini satabilecek. Dün Resmi Gazete’de yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kamu bankalarına da sorunlu varlıklarını varlık yönetim şirketlerine devretme hakkı tanındı. Daha önce sadece özel bankalar bu hakkı kullanabiliyordu.

Satışta TMSF yetkili

Bu varlıkların satışı için ise Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) yetkilendirildi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan 684 nolu KHK’nin 5. maddesinde şu ifade yer aldı: “19/10/2005 tarihli ve 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 143’üncü maddesine birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir. Sermayesinin yarıdan fazlası doğrudan veya dolaylı olarak kamuya ait olan veya kamu tarafından kontrol edilen bankaların alacaklarının varlık yönetim şirketlerine satışında uygulanacak usul ve esasları belirlemeye Kurul yetkilidir.”

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre Kasım 2016 itibarıyla bankalardaki takipteki kredilerin toplam kredilere oranı yüzde 3.24. Buna varlık yönetim şirketlerine devredilen krediler de eklendiğinde oran yüzde 4.6 olarak hesaplanıyor.

Kamu 15 milyar borçlu

Türkiye Bankalar Birliği konsolide bilanço verilerine göre kamu bankalarında takipteki krediler eylül ayı itibarıyla 14 milyar 845 milyon liraya ulaştı. Bu rakam, aynı dönemde 53 milyar 45 milyon lira olan sektör toplamının yüzde 27.8’ini oluşturuyor. Mevduat bankalarındaki 52 milyar 895 milyon TL’lik takipteki kredi miktarının ise yüzde 28’i kamu bankalarına ait.

Vakıflar ilk sırada

Kamu sermayeli bankalarda takipteki kredi oranı en yüksek banka ise 6 milyar 54 milyon TL ile Vakıflar Bankası. Bankadaki takipteki kredi miktarı sektörden yüzde 11.4 pay alıyor. Vakıflar Bankası, takipteki kredilerde tüm bankalar içinde ise Yapı Kredi’nin ardından ikinci sırada yer alıyor. Yapı Kredi’de 7 milyar 956 milyon liralık kredi takipte.

Kamu bankalarında takipteki krediler bakımından ikinci sırada 4 milyar 793 milyon TL ile Ziraat Bankası, üçüncü sırada 3 milyar 998 milyon TL ile Ziraat Bankası yer alıyor. Özel sermayeli bankalarda takipteki alacak miktarı ise 20 milyar 385 milyon lira.

Özelde 1.5 puan düştü

Kamu bankaları eyül itibarıyla kredilere ilişkin 12 milyar 241 milyon lira karşılık ayırmış durumda. Vakıflar Bankası’nda 4 milyar 948 milyon lira, Halk Bankası’nda 3 milyar 563 milyon lira, Ziraat Bankası’nda 3 milyar 731 milyon liralık kredinin karşılığı var. Özel sermayeli bankalarda ise karşılıklar 15 milyar 685 milyon lira. Takipteki krediler, henüz tasfiye olunacak alacaklar hesabına alınmadığı için yasal karşılıkları da ayrılmıyor. Varlık yönetim şirketleri, bankalar, özel finans kurumları ve diğer mali kurumların tahsili gecikmiş alacaklarının satın alınması, yeniden yapılandırılarak tahsil edilmesi amacına yönelik faaliyet gösteriyor. Özel bankalar 2007 sonundan bu yana 25 milyar liralık sorunlu kredilerini satarak takipteki kredi oranlarını 1.5 puandan fazla düşürdü.

2-2.5 milyarlık alacak satılabilir

Gedik Yatırım Araştırma Uzmanı Erol Gürcan, daha önce kamu bankaları için böyle bir imkân olmamasına rağmen, bu bankaların sektör ortalamasından sapmadığını belirterek “BDDK’ye göre sektörde takipteki kredi oranı yüzde 3.24. Varlık yönetim şirketlerine devredilenleri sayarsak oran yüzde 4.6’ya çıkıyor. Takipteki kredi oranı Halk Bankası’nda yüzde 3.2, Vakıflar Bankası’nda yüzde 4.2 olarak görünüyor” diye konuştu.

Söz konusu imkânla kamu bankaları için rekabet dezavantajının ortadan kalkacağını aktaran Gürcan, bilançoları destekleneceği için kamu banka hisselerinin de olumlu etkilendiğine işaret etti. Sektörde takipteki kredilerin 58-60 milyar lirayı bulduğunu ifade eden Gürcan, bunun 10-15 milyarının bireysel kredi olabileceğini söyledi. Gürcan “Rakamlara göre sektörde çok büyük sıkıntı yok. 2016 boyunca özel bankalar 40 milyar TL civarındaki takipteki kredinin 6.5 milyarını varlık yönetim şirketlerine sattı. Bu satış toplam takipteki kredinin yüzde 16’sına denk geliyor. Kamu bankalarında 16 milyar liralık takipteki kredi olduğu, bunun en az yüzde 16’sını satacağı düşünülürse 2-2.5 milyar liralık satış olacak demektir” dedi.

Geçen yıl üçüncü çeyrekten beri ekonomik aktivitenin zayıfladığını belirten Gürcan, bu nedenle 2017’de krediler ve takipteki kredilerde büyük bir patlama beklenmediğini vurguladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler