Tüketiciye KHK golü

Konutta sözleşmeden dönme süresi 24 ayla sınırlandırıldı. Tutarın iade süresi ise uzadı. Tüketici parayı 90 değil 180 günde alabilecek.

Yayınlanma: 24.01.2017 - 07:41
Abone Ol google-news

Hükümet, tüketicilerin ön ödemeli konut satışında devir veya teslim tarihine kadar herhangi bir gerekçe göstermeden sözleşmeden dönme hakkına sınırlama getirdi. 684 sayılı kanun hükmünde kararname (KHK) ile tüketicilerin sözleşmeden dönme hakkı en fazla 24 ay ile sınırlandırıldı. Ayrıca sözleşmeden dönülmesi halinde tutarın tüketiciye iade edilmesi gereken süre 90 günden 180 güne çıkarılırken, tüketicinin ödeyeceği tazminat miktarı da artırıldı. Sözleşmeden dönülmesi halinde satıcı, sözleşme tarihinden itibaren ilk 3 ay içinde sözleşme bedelinin yüzde 2’sine, 3-6 ay arası için yüzde 4’üne, 6-12 ay arası için yüzde 6’sına ve 12-24 ay arası için de yüzde 8’ine kadar tazminatın ödenmesini isteyebilecek. Oysa eskiden satıcı sadece sözleşme bedelinin yüzde 2’sine kadar tazminat isteyebiliyordu.

Hükümetin dün yayımladığı 683 ve 684 sayılı KHK’lerde ekonomiye yönelik düzenlemelerden bazıları şöyle:

* Kamu idareleri, KİT’ler, özelleştirme kapsamında bulunan kamuya ait işletmeler yabancı para cinsinden yurtiçi ödeme yükümlülüğü olan alacaklarını TL olarak tahsil edebilecek. Ayrıca alacaklar 2 Ocak 2017 tarihindeki döviz alış kuru üzerinden hesaplanacak. O tarihte dolar kuru 3.59 seviyelerindeydi. Bu uygulama 31 Aralık 2017 tarihine kadar geçerli olacak.

* Kayyımlar, genel kurul ya da yetkili kurulun kararı olmadan şirketin eski yöneticileri hakkında dava açabilecek.

* Merkez Bankası’nın teknolojiye, güvenliğe yönelik mal ve hizmet alımları Kamu İhale Yasası’na tabi olmayacak. * MİT tarafından terör örgütleriyle irtibatlı olduğu bildirilen yurtdışı bağlantılı gerçek ve tüzelkişiler hiçbir şekilde ihalelere katılamayacak. Ancak bu hüküm, kayyımlık yetkisi TMSF’ye devredilen veya TMSF’nin kayyım olarak atandığı şirketler hakkında uygulanmayacak.

* İktisadi devlet teşekküllerinden, devletin diğer iştiraklerindeki kamu paylarından ve Hazine’ye ait paylardan da Türkiye Varlık Fonu’na kaynak aktarılacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler