Toplusözleşme yapan işverene 100 lira destek

Sendikalı olan ve toplu iş sözleşmesi yapan işyerleri için destek gelecek. 100 lira destek için konulan 2.550 lira tavan şartı bu işletmeler çi in aranmayacak.

Yayınlanma: 23.02.2017 - 22:32
Abone Ol google-news

Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen bir öneriyle sendikalı ve toplu iş sözleşmesi yapılan işyerlerine 100 lira destek verilecek. Torba yasa teklifine önergeyle eklenen maddeyle Bakanlar Kurulu’na bu konuda yetki verildi. Hem işçi hem de işveren temsilcileri düzenlemeyi desteklerken, destek miktarının çalışan başına aylık 100 TL olması bekleniyor. Konuyla ilgili önerge, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edildi. Desteğin birkaç gün içinde yasalaşması bekleniyor.

Bilindiği gibi asgari ücret desteği bu yıl da devam edecek. Ancak, toplusözleşme uygulanan işyerlerinde ücret seviyeleri biraz yüksek olduğu için örgütlü kesimdeki işverenlerin bir kısmı, asgari ücret desteğinden yararlanamıyordu. Söz konusu yetki ile hem örgütlülüğü teşvik, hem de bu işveren maliyetine katkı sağlanmış olacak.

Konuyla ilgili bilgi aldığımız Türk-İş Genel Sekreteri Pevrul Kavlak, aslında konunun ilk kez üçlü danışma kurulunda gündeme getirildiğini, asgari ücretin 1.300 liraya çıktığı zaman artan maliyete devletin katkısı tartışılırken konuşulduğunu aktardı. Konuyla ilgili TBMM Plan ve Bütçe Komisyon toplantılarına Türk-İş adına Enis Bağdadioğlu’nun katıldığını aktaran Kavlak, Bakanlar Kurulu’na verilecek yetki ile üst sınırın kalkacağını ve ilk kez sendikalılık adına olumlu bir adım atıldığını dile getirdi.

Haksız rekabet oluştu

Asgari ücret teşviğin bu yıl da devam etmesi üzerine, toplusözleşme yapılan işyerlerinde, işveren tarafından haksız rekabet oluştuğu, çünkü alınan bir ya da iki ikramiyenin bile teşvik için istenen 2.550 liralık üst sınırı aştırdığını belirten Enis Bağdadioğlu, konuyu gündeme taşıdıklarını, komisyon toplantılarında işverenin haksız rekabetten yakındığını ilettiklerini, bu durumun sendikal örgütlenme üzerinde olumsuz etkisi olacağını anlattıklarını dile getirdi.

Komisyon’da görüşlerini, “Geçen Komisyon toplantısında biz sendikalı ve toplu iş sözleşmesi uygulanan yerlerde sınırın olmaması gerektiğini talep etmiştik. Beklentimiz bu sınırın olmaması. Ücretler sektörlere göre değişiyor ama sendikalı yerlerde genellikle sosyal yardım, ikramiye gibi ödemeler söz konusu olduğu için normal yani bu, sözleşme dışındaki olan yerlerin çok üstünde. Öyle olunca da yasayla konulan sınıra hiçbiri ulaşamıyor ve toplusözleşmeden faydalanan işyerleri ve sendikalı işçiler bir anlamda cezalandırılmış oluyor, kapsam dışında tutuluyor ve aslında bu, sendikalaşmayı da olumsuz etkiliyor, haksız rekabete de yol açıyor” sözleriyle anlatan Bağdadioğlu’na destek gelince, söz konusu öneri komisyonda kabul edildi.

Maaş ne olursa olsun

Yapılacak düzenleme ile toplusözleşmeli işyerlerinde üst sınırı farklı belirleme noktasında Bakanlar Kurulu’na yetki verilecek. Böylece toplusözleşme yapılan yerlerde hiçbir ücret sınırlaması olmadan destek verilmesinin önü açılacak. Buna göre, toplusözleşme yapılan işyerlerinde maaş ne olursa olsun, tüm çalışanlar için işverene aylık ücret desteği sağlanacak.

İşçinin yüzde 4’ü sözleşme yapıyor

Çalışma Bakanlığı verilerine göre Türkiye’de işçi sayısı 14 milyon 427 bin, ancak sendikalı olup da toplusözleşme imzalayabilen işçi sayısı 1 milyon 4 bin civarında. Söz konusu işçilerin 700 bine yakını özelde çalışıyor. Geri kalan 400 bin civarı işçi de kamuda çalıyor. Sözleşme yapabilen işçi oranı yüzde 7 civarı... Bunun yüzde 3’ü kamuda. Yani söz konusu destek yüzde 4’lük bir kesim için uygulanacak. Türkiye’de metal, taşımacılık, gıda ve genel işkolları en çok sözleşme yapılabilen işkolları olarak öne çıkıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler