Ev Alırken Dikkat Etmeniz Gereken 8 Kural

Kredi hesaplama sitesi Hesapkurdu.com, ev alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bir yazıda derledi.

Yayınlanma: 24.03.2017 - 11:09
Abone Ol google-news

1-      Ev Bütçenizi Net Olarak Belirleyin
Ev araması başlangıcında bütçenizi doğru belirlemeniz, boşuna vakit kaybetmeme ve genellikle uzun süren bu süreçte enerjinizi tüketmemeniz açısından önemli. Bütçe belirlenmesindeki en önemli detaylardan biri de gelirinize göre ne kadar kredi çekebileceğinizi yaklaşık olarak belirlemenizdir.
2-      Aklınıza Yatan Tüm Ev Seçeneklerini Ön Elemeden Geçirin
Konut alımı nispeten geri dönüşü zor bir süreçtir. Bundan dolayı karar vermeden önce tüm uygun ev seçeneklerini bir ön değerlendirmeden geçirmeniz, ileride pişman olmamak açısından önemli. Hızlı bir ön değerlendirme için temel alabileceğiniz ev ölçütleri:

  1. Bulunduğu konum, 
  2. Fiyatı,
  3. Büyüklüğü,
  4. Bulunduğu katı,
  5. Ulaşım imkânları, 
  6. Satış işleminde emlakçının olup olmadığı,

Ayrıca bu listeyi tercihleriniz doğrultusunda daha genişleterek, size uygun ev seçeneklerini çok daha fazla daraltabilirsiniz.
3-      Almak İstediğiniz Evde Aracı Olup Olmadığını Kontrol Edin
Almak istediğiniz gayrimenkulün değerine göre emlak ofisleri yasal olarak %2 + KDV şeklinde hem alıcıdan hem de satıcıdan komisyon talep edebiliyor. Ödenecek komisyon oranının nispeten yüksek olması ev alımı sırasında yapacağınız diğer masraflarla birlikte bütçenizi zorlayabilir. Bunun için ev araması sırasında ya sahibinden bir ev bakmanız ya da emlakçı komisyonunu da hesaba katmanız gerekiyor.
4-      Evin Krediye Uygunluk Şartlarını Araştırın
Bu süreçte krediye uygun olmayan bir ev için çaba harcamak, zaman kaybının yanında bu durumu bankaya ekspertiz ücreti ödedikten sonra öğrenmeniz durumunda, ekspertiz ücreti iade edilmediği için nakit kaybı yaşamanıza da neden olur.
Temel olarak krediye uygun evin taşıması gereken özellikler: 

  1. Evin kat irtifakı veya mülkiyeti olmalı,
  2. Yeni yapılan bir konut ise çoğu banka için en az %80 oranında tamamlanmalı,
  3. Sonradan evin projesine aykırı değişiklik yapılmamış olmalı,
  4. Ev tapusunda niteliği “mesken” olarak geçmeli ve kullanılmalı,
  5. Evin tapusu hisseli ise tüm hissedarlar paylarının satışını yapmalı, 
  6. Alım yapılacak kişinin, anne, baba, kardeş ve kardeş çocukları olmaması gerekli.

Anne ve babanızın kardeşleri ile eşlerinden alım yapmanız durumunda dahi bankalar talebi muvazaalı işlem (şüpheli işlem) kapsamında ret edebilir.
5-      İstenilen Fiyat ile Piyasa Değerini Kıyaslayın
Evin fiyatını tam olarak belirlemek kolay bir işlem olmamakla birlikte, ekspertiz firmalarının da kullandığı “muadili ev” ve “kira fiyatlarına” göre ev değeri belirleme yöntemlerini kullanabilirsiniz.  
Muadili ev yöntemi, aynı konum, metrekare ve katta yer alan bütün konutların fiyatlarının ortalaması alınarak yapılır. Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken en önemli husus ise muadili evin benzer bir konumda olmasıdır.
Kira bedeli yöntemi ise almak istediğiniz evin muadillerinin kira fiyatı ortalamasının 215 ile çarpılması sonucunda ev fiyatının bulunmasıdır. Bu işlemdeki 215 sayısı, son yıllarda yapılan hesaplamalarda kira yatırımının yaklaşık geri dönüşüm süresi olarak kabul edilir. Elbette konutun bulunduğu bölgeye göre bu oran değişebilir.
6-      Evin Üzerinde İpotek veya Haciz Kaydı Olup Olmadığını Sorun
Alınmak istediğiniz evin üzerinden haciz kaydı olması durumunda, haciz kalkmadığı sürece birkaç istisna durum hariç, kredili ya da kredisiz evin tapusunu almanız mümkün değil. Evin ipotekli olması durumda ise ipoteği kabul ettiğiniz sürece tapuyu üzerinize alabilirsiniz. Ancak banka ipoteği haricinde, şahıs veya kurum ipoteği olması durumunda konut kredisi kullanmazsınız.
7-      Evin Boyası Yeni Yapıldıysa Rutubet Olup Olmadığına Dikkat Edin
Yeni konut alımlarında sıklıkla şikâyet edilen konuların başında evin rutubet alması gelir. Özellikle evin boyasının yeni yapılması durumunda evin rutubet alıp almadığını anlamak güç olmakla birlikte, ev dış yalıtımından incelenmesi durumunda fikir edinme şansınız mevcut. Eğer evin rutubet alma ihtimali varsa, bir uzmanın incelemesi faydalı olacaktır. Çünkü rutubet alan evin rutubetini kesmek, çoğu zaman fazlaca masraf yapmanıza neden olur.
8-      Alınacak Evde Kiracı Varsa Kira Sözleşmesi Şartlarını Değerlendirin
Almak istediğiniz evde kiracı oturuyorsa, mevcut kira sözleşmesi şartlarını incelemeniz ve bu doğrultuda karar vermeniz büyük önem taşır. Çünkü evi satın aldığınızda sözlü olarak bile yapılsa kira sözleşmesini de yasal olarak aynı şartlar ile devir almış olursunuz. Yani sözleşme bitimine kadar zam yapmaz ve şartları kiracı kabul etmediği sürece değiştiremezsiniz. Ayrıca kira sözleşmesi devam eden kiracıyı çıkarmak istemeniz durumunda, yeni ev bulması için yasal olarak 6 ay gibi bir süre tanımanızda gerekir.
Kaynak: Hesapkurdu.com – Ev Alırken Nelere Dikkat Edilmeli


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler