Torpili olan yaşadı

Hükümet yeni kamu personel sistemini referandumun ardından yaşama geçirecek. İşe girebilmek için sözlü mülakat, işini koruyabilmek için performans gerekecek.

Yayınlanma: 25.03.2017 - 18:58
Abone Ol google-news

 

Memuriyette “ömür boyu iş güvencesine” son vermeye hazırlanan hükümet, bu yıl sonuna kadar kamu personel sistemini sil baştan değiştirecek. Yeni sistemde memurların işe alımlarından, emekliliklerine kadar geçen süredeki çalışmalarına kadar birçok değişiklik hedefleniyor. Değişiklikler için altyapı çalışmalarına da hız verildi. Bunun için ilk olarak bu ay başında Devlet Personel Başkanlığı tarafından “Kamu Personelinin Başarılarının Değerlendirilmesi Toplantısı” gerçekleştirildi. Yeni sistemde memurların çalışmalarının belirli sürelerle değerlendirilmesi, performanslarının ölçülmesi hedefleniyor.

Memurun iş güvencesi de performans başarısına bağlı olacak. Memurun performansı, ücreti ve terfisinde de değerlendirilecek. Bu toplantının ardından 22- 23 Mart’ta Ankara’da “Kamu Personel Alım Sistemi Değerlendirme Toplantısı” yapıldı. Etkinlikte, “Kamu personel alım ilanları, Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) ve merkezi yerleştirme, sınav komisyonları, sözlü sınav - mülakat ve kişilik envanterleri, uygulama sınavları” konuları katılımcılar tarafından tartışıldı. Özel sektör temsilcilerinin de katıldığı toplantılarda kamuya personel alımı masaya yatırıldı. Büyük holdinglerde işe alım süreçlerinin nasıl olduğu konusunda sunumlar yapılırken insan kaynaklarındaki yeni modeller ile son gelişmeler değerlendirildi. Kamuya personel alım sisteminde değişiklik yapılması halinde kamuya alımların büyük bir bölümünün gerçekleştirildiği merkezi sınav olan KPSS’de değişiklik de gündeme gelecek.

Ağustosta masaya

Toplantılarda personel alımlarında yapılan mülakatlar da masaya yatırıldı. Sözlü sınav yani mülakat sistemi sendikalar tarafından torpile açık olduğu gerekçesiyle eleştiriliyor. Son dönemde kamuda yaygınlaştırılan mülakat sisteminin yeni modelde işe alımlarda özel sektörde olduğu gibi daha da yaygınlaştırılması ve tümünde uygulanması hedefleniyor. Yeni personel sisteminin temelini de performans ile mülakatın oluşturması bekleniyor. Bu yıl ayrıca memurlarla hükümet maaş zamları için de ağustosta toplusözleşme masasına oturacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler