Aile şirketlerinin kalıcı olmasının yolu anayasa

TAİDER Başkanı Sumer Tömek Bayındır, aile üyelerine çeşitli eğitimler veren Aile İşletmeleri Akademisi kurduklarını belirtti.

Yayınlanma: 01.04.2017 - 21:22
Abone Ol google-news

Kardeşler arası anlaşmazlıklar, kötü yönetim ya da farklı ailevi nedenlerden dolayı aile şirketlerinin sadece yüzde 30’u ikinci kuşaklara ve ancak yüzde 10’u üçüncü kuşaklara devir olabiliyor. Bu Türkiye’de de dünya genelinde de böyle. Üstelik tüm işletmelerin yüzde 90’ından fazlasını aile işletmeleri oluşturuyor. Bu durum ülke ekonomileri ve yaratılan değerin sürdürülebilir olamaması açısından çok büyük bir kayıp.

2012 yılında kurulan Türkiye Aile İşletmeleri Derneği TAİDER aile şirketlerinin bu sorunlarının çözümünde önemli bir rol üstleniyor: İşin can damarı ise kurumsallaşabilmekte ve aile anayasası oluşturabilmekte... Bundan 5 yıl önce İzmir’de 40 aile şirketinin bir araya gelmesi ile kurulan ve bugün 140 üyeye ulaşan TAİDER’in üyeleri arasında Yaşar Grubu, Akfen, İnci Holding, Şölen Çikolata, Güral Porselen gibi büyük aile şirketleri de var, çok küçük olanlar da... yöneticileri ile buluştuk. Yönetim Kurulu Başkanı Sumer Tömek Bayındır; Yönetim Kurulu Üyeler Aydın Öğücü, İstanbul İl Temsilcisi Başak Çilingiroğlu Kurtoğlu ve Meral Ekmekçioğlu çalışmalarını anlattılar. 4 nesilin bir arada bulunduğu ve 60 kişilik büyük bir ailenin şirketi olan Kilsan Tuğla’nın Yönetim Kurulu Üyesi Meral Ekmekçioğlu’nun anlattıkları ilginç:

“Önce bir aile anayasası oluşturulur. Kurallar burada belirlenir. Aslında en sağlıklısı aile anayasası oluşturulmadan önce aile bireylerinin katıldığı iletişim dersleri alınması ve ortak aile değerlerinin belirlenmesi. Böylece fikirler ve yorumlar kavgaya dönüşmeden, küskünlükler yaşanmadan yol alınabiliyor. Bir diğer önemli unsur aile meclisinin düzenli aralıklarla toplanması. 14 yaş ve üstü her birey bu meclisin doğal üyesi. Aile konseyi bu meclisin içinden çıkar. 4-5 kişilik bu konsey şirketin yönetim kuruluna tavsiye kararları verir” diyen Ekmekçioğlu şirketin başına geçecek kişinin belirlenmesinde 5 yıl şirket dışında çalışması ve 2 kez terfi alması gibi kriterler olduğunu anlattı. TAİDER Başkanı Bayındır da dernek olarak çeşitli faaliyetlerde bulunduklarını belirtti. Bunların içinde en önemlileri Kuzey Yıldızı Aile Şirketlerinde Sürdürülebilirlik Projesi ve bu alanda başarı olan şirketlere verilecek olan ödül. Bir diğeri ise aile üyelerine çeşitli eğitimler veren Aile İşletmeleri Akademisi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler