Gıda fiyatları arttı yoksulluk katlandı

Türk-İş: Bekâr bir işçinin yaşama maliyeti aylık 1900 lira Kamu-Sen: Ortalama memur maaşı yüzde 40 zararda.

Yayınlanma: 25.04.2017 - 19:14
Abone Ol google-news

Ekonomik gelişmelerle orantılı zam alamadığı için ortalama maaş alan bir memurun aylık zararı 1085 liraya çıkarken, asgari ücret 1404 lira olmasına karşın bekâr bir çalışanın yaşayabilmesi için yapması gereken aylık harcama tutarı 1900 liraya dayandı. Türkİş’in nisan ayı “açlık-yoksulluk” araştırmasına göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1518 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 944.63 TL oldu.

Memur da aynı

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin yaptığı araştırmada ise memur maaşlarının 2002’den beri büyüme ve enflasyonla orantılı olarak artmadığına dikkat çekildi. Araştırmada ortalama memur maaşının olması gerekenden yüzde 40.1, en düşük memur maaşının yüzde 25.3 daha düşük kaldığı belirlendi. Araştırmaya göre, 2002-2016 arasında ekonomi 6.2 kat genişlerken en düşük dereceli memur maaşı 5.7, ortalama memur maaşı 5.1 kat arttı.

Domatesin fiyatı uçuyor

Son günlerde fiyatı 5-6 lirayı aşan domatesin ateşi tarla mahsulleri çıkana kadar düşmeyecek. Geçen yıl seralara çok ekilen domatesler para etmeyince bu sene üreticiler yüzde 30 daha az ürün ekti. Antalya’daki seraları bir de don vurunca domates fiyatları tavan yaptı. Seralarda domates hasadı sona ererken, fiyatların düşmesi için tarla mahsulü domateslerin çıkması bekleniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler