Erdoğan başlatmıştı... Seferberlik pek ‘iş’e yaramadı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısıyla başlatılan istihdam seferberliğinin ilk ayında işsiz sayısı ancak 85 bin kişi düşürülebildi. TÜİK’in açıkladığı İşgücü İstatistikleri’ne göre sanayide istihdam bir önceki aya göre 23 bin azaldı.

Yayınlanma: 15.05.2017 - 22:44
Abone Ol google-news

Ne istihdam seferberliği ne işverene verilen destekler ne de İşssizlik Fonu’ndan karşılanan maliyetler, işsizliğe çare olabildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Şubat’ta çağrısı, yaptığı istihdam seferberliğinin ilk ayında işsiz sayısı ancak 85 bin düşürülebildi. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı İşgücü İstatistiklerine göre Şubat 2017’de işsizlik oranı yüzde 12.6 oldu. Ocak 2017’de yüzde 13’e kadar çıkan işsizlik oranındaki düşüş, teşviklere ve “istihdam seferberliği” adı altında yürütülen kampanyalara rağmen 0.4 puanda kaldı. 2016’nın şubat ayında yüzde 12.7 olan tarım dışı işsizlik oranı da Ocak 2017’de ulaştığı yüzde 15.2’lik değerin ardından şubatta ancak yüzde 14.8’e geriledi. Ocak 2017’de 3 milyon 985 bin olan işsiz sayısı Şubat 2017’de 3.9 milyona geriledi. Bir önceki aya göre 85 bin kişi azalan işssiz sayısı, bir önceki yılın şubat ayına göre ise 676 bin arttı. İstihdam sayısı 284 bin artışla 26 milyon 956 bine çıkarken, genç nüfusta işsizlik oranı 4.7 puanlık artış ile yüzde 23.3 oldu. Yıllık bazda bakıldığında ise Şubat 2016’da işsizlik oranı yüzde 10.9, işsiz sayısı ise 3 milyon 224 bin kişi idi.

Sanayi seferber olmadı

TÜİK’in açıkladığı verilere göre istihdam seferberliğinin başlatıldığı şubat ayında sanayi kesimindeki istihdam bir önceki aya göre 23 bin azaldı. Şubatta sektörel olarak en büyük istihdam artışı ise 143 bin ile tarımda görüldü. Tarım kesimindeki istihdam 5 milyonu aştı. Erdoğan’ın çağrısı ile başlatılan seferberlik kapsamında verilen destekle birlikte asgari ücretle bir işçi çalıştıran işverenin maliyeti 773 TL azalarak 1404 TL’ye gerilemişti. Paketin maliyeti 12.3 milyar TL olarak öngörülürken, bunun yaklaşık 11 milyar TL’sinin ise İşsizlik Fonu’ndan karşılanması öngörülmüştü.

Gerçek işsiz sayısı 7 milyonu buldu

İşsizlik verilerini değerlendiren Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü’nün (DİSK-AR) tespitleri şöyle:

 -Bir yılda 676 kişi işsizler ordusuna katıldı, 715 bin işsiz iş bulma ümidini kaybetti. Resmi işsiz sayısı 3.9 milyon, gerçek işsiz sayısı 7 milyon. Resmi işsizlik oranı yüzde 12.6, gerçek işsizlik oranı yüzde 20.9.

-TÜİK’in işsizlik oranı tarım ve tarım dışı, cinsiyet ve yaş farkı gözetilmeksizin ortalama işsizliği yansıtıyor. Oysa işsizlik, kentsel alanlarda, gençlerde ve kadınlarda daha yüksek.

-Veriler, hükümet tarafından “istihdam seferberliği” adı altında yürütülen ve işsizlik sigortasından büyük kaynakların aktarıldığı kampanyanın henüz kayda değer bir etki yaratmadığını ortaya koyuyor.

-TÜİK verileri ile SGK verileri arasında ciddi bir çelişki yaşanıyor.

Hedef 1.5 milyondu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 7 Şubat’ta çağrısını yaparak başlattığı istihdam seferberliği ile 1.5 milyon kişinin iş sahibi yapılması, buna ek olarak 500 bin kişiye işbaşı eğitimi ile istihdam sağlanması öngörülüyordu. Bu kapsamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) verilerine göre istihdam seferberliği destek ve teşviklerinin etkisiyle yılbaşından mayıs ayı başına kadar 750 binin üzerindeki kısmı özel işyerlerinde 4/A kapsamında sigortalı olmak üzere 1 milyonun üzerinde ek istihdam sağlandığını söylemişti. İstihdam seferberliğinin ve reformların, istihdam üzerindeki ilk olumlu etkilerinin şubat ayı işsizlik verilerinde görülmeye başlandığını ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci “İlk veriler umut verici” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler