Üretici için birlik şart

Yılın ilk hasadında konuşan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Kocamaz, ‘Üretici alın terinin karşılığını alamıyor. Sorunların çözümü için ortaklaşa hareket etmeliyiz’ dedi.

Yayınlanma: 17.05.2017 - 18:20
Abone Ol google-news

Türkiye’nin genel meyve ihtiyacının yüzde 15’ini, örtü altı meyve ihtiyacının ise yüzde 69’unu karşılayan ve çilek, muz, limon üretiminde ilk sırada yer alan Mersin’in Tarsus ilçesinde, yılın ilk hasadı yapıldı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, üreticinin gösterdiği her türlü fedakârlığa rağmen ekonomik anlamda karşılığını alamadığını söyleyerek “Üreticilerimizin bu sorunlarına çözüm bulmak için ortaklaşa hareket etmeliyiz” dedi. Bölgenin tarım potansiyelinin daha fazla tanıtılması için düzenlenen Meyve Hasat Günleri etkinliği geçen cumartesi günü gerçekleştirildi. Etkinliğe MHP Mersin Milletvekili Baki Şimşek, Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Tarsus Belediye Başkanı Şevket Can, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Mustafa Kemal Karaoğlu ve üreticiler katıldı.

Emeğin karşılığı yok

Başkan Kocamaz, Mersin’in toprağının bereketli olduğunu belirterek, “Her türlü gıdanın yetiştiği bu bölgede bizim insanımız tarımla ilgili her konuda maharetli, çalışkan... Üretim konusunda hiçbir problem yok. Çocukluğumda 20 dönüm portakal bahçesi olan bir üretici, köyün en zenginiydi. Ama maalesef şu anda 200 dönüm narenciye bahçesi olan insanlar, gelip çocuklarına bizden asgari ücretle iş istiyorlar. Nereden nereye gelmişiz. Üretici her türlü fedakârlığı gösteriyor ama üretilen ürünün karşılığını bulması, döktüğü alın terinin karşılığını alma konusunda çok büyük sıkıntıları var” diye konuştu. Kocamaz, bu sorunun koopartifleşme ile çözülebileceğini söyleyerek şunları söyledi: “Bu işi artık birliğe, kooperatifleşmeye dönüştürmek mecburiyetindeyiz. Herkes güçlerini birleştirebilirse ürünlerin çok daha değerli olabileceğini ve emeklerin karşılığını bulabileceğini düşünüyoruz. Ürünlerimizi ihraç etmekte maalesef zorlanıyoruz. Bölgemiz ateş çemberi. En yakınımızdaki ülkelere ürünlerimizi satamazsak, dünyanın öbür ucundaki yerlere ürünlerimizi satma şansımız da olmaz.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler