Sabancı ‘yeni nesil’ modele geçecek

Sabancı Holding yaz döneminde tamamlanacak yeni yönetim modeli tasarlıyor. Holding 500-700 milyon TL ek yatırımla birlikte bu yıl 5 milyar TL’yi aşan yatırım yapacak.

Yayınlanma: 23.05.2017 - 22:11
Abone Ol google-news

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Mehmet Göçmen, holdingin CEO’luk görevini almasının ardından “Yeni Neslin Sabancısı” adını verdikleri yönetim modeline geçmek için çalışmalar yürüttüklerini ve bunun yaz döneminde uygulanmaya başlanacağını söyledi.

Göçmen, basınla yaptığı sohbet toplantısında, “Yeni Neslin Sabancı’sını yaratma hedefindeyiz. Teknolojiyi iş modelimizin ortasına yerleştireceğiz. Gençlerimizin başka ülkelere gitme eğilimi artıyor, o yüzden yetenek yönetimi ‘Yeni Neslin Sabancı’sının en önemli çıkış noktalarından biri olacak. Diğer yandan 9 milyon ev bilgisi ve 30 milyon bireysel bilgiye sahibiz. Sahip olduğumuz bu büyük veriyi kullanarak portföyümüzdeki şirketlerin iş yapış şekillerinin neler olabileceğini belirleyeceğiz. Büyük veriyi işin entegre bir parçası haline getireceğiz” dedi.

Değer yaratmak

Türkiye nüfusunun yarıdan fazlasını Y jenerasyonunun oluşturduğunu söyleyen Göçmen, bu nesle statik iş yapış modelleriyle değil yeni modellerle yaklaşmak gerektiğini, Türkiye’nin bu şekilde daha fazla değer yaratan bir ekonomiye kavuşacağını vurguladı.

Göçmen, “Yeni strateji yol haritamız belli olduktan sonra muhakkak yeni yatırım hamleleri de gelecektir ve Türkiye’nin en büyük gruplarından birisi olarak sorumluluğumuzun farkındayız” diye konuştu. Yeni yönetim modeliyle, Sabancı Holding’in borsada “yaklaşık yüzde 40 iskontolu olan” değerinin de yükselmesini ve ‘hak ettiği seviye’ye ulaşmasını hedeflediklerini söyledi.

Yatırım hedefini büyüttü

Sabancı Holding Üst Yöneticisi Mehmet Göçmen, holdingin 2017 hedefleriyle ilgili “2017 yatırım hedefimiz 4.5 milyar lira civarındaydı. Daha sonra 500 ile 700 bin TL’lik ilave yatırım daha yapma kararı aldık. Yılı 5 milyarın üzerinde bir yatırımla tamamlayacağız. 2017 planlandığı gibi gidiyor. Pozitif ve negatif sürpriz yok. Ciroda iki haneli büyüme bekliyoruz. Kurda durağan bir seyir var ama dünyada bilinen şeyler nedeniyle yaşanan dalgalanmalar Türkiye’ye de yansıyor. Kârdaki (Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Kâr) beklentimiz yüzde 15’ler civarında. Her türlü belirsizliğe ve bilinmezliğe rağmen yolumuza devam ediyoruz. Grubun bir döviz riski yok” dedi.

Enerjide rüzgâr santralları ihalesine girmeyi planladıklarını söyleyen Göçmen, Çimsa’da da yurtdışında satın alma planından vazgeçmediklerini belirterek, “Bu planı daha somutlaştırıp hayata geçirmek ilk önceliğimiz” dedi.

Yabancı ortaklarla sorun yok

Belirsizliklerin sadece Türkiye’de değil bütün dünyada yaşanan bir süreç olduğunu vurgulayan Göçmen, bu sürece alışılması gerektiğini ve iş planlarının buna göre devam etmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’de yaşanan 15 Temmuz darbe girişimi ve ardından referandum süreçlerine bağlı belirsizliklerin yabancı ortakların grup ile olan ilişkisini etkileyip etkilemediğine yönelik bir soru üzerine Göçmen, “Yabancı ortaklarımızdan şu ana kadar sermaye koymakta sorun yaşadığımız olmadı, bugün de yok... Yabancı ortaklarla hem günlük hem de stratejik etkileyen bir durum yok” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler