Petkim’de direniş büyüyor

Petkim’de Petrol-İş Sendikası’yla yapılan toplu iş sözleşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine başlayan direniş büyüyor.

Yayınlanma: 21.06.2017 - 19:53
Abone Ol google-news

Azerbaycan’ın SOCAR şirketine satılan Petkim’de Petrol-İş Sendikası’yla yapılan toplu iş sözleşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine başlayan direniş büyüyor.

Önceki akşam saatlerinde biber gazı ve coplarla gözaltına alınan 14 sendikalı, dün sabaha karşı serbest bırakıldı. Petkim’deki yaklaşık 2 bin işçiyi kapsayan TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması üzerine konu Yüksek Hakem Kurulu’na taşınmıştı. 12 Haziran’dan bu yana günde 2 saat iş bırakma eylemi yapan işçiler, geçen pazartesiden itibaren süresiz direnişe geçmişti. Ancak, aralarında işyeri baştemsilcisinin de olduğu 4 Petrolİş Sendikası üyesine şirket tarafından sendikal çalışmaları nedeniyle disiplin cezası verilmesi tepkilere neden oldu. Sendika üyeleri önceki akşam saatlerinde fabrika önünde yaptıkları direnişte, cezalar kaldırılıncaya kadar işletmeye araç girişi yapılmasına izin vermeyeceklerini vurguladılar. Ancak Aliağa’dan çağrılan TOMA’lı polis ekipleri, tartışmanın ardından işçilere biber gazı ve coplarla müdahale etti.

Aralında Sendika Aliağa Şube Başkanı Ahmet Oktay’ın da olduğu toplam 14 yönetici gözaltına alındı. Sendikacılar, Aliağa Devlet Hastanesi’ndeki sağlık kontrollerinin ardından dün saat 03.30 sıralarında serbest bırakıldı. Öte yandan Petrol-İş Sendikası Genel Başkanı Ali Ufuk Yaşar da dün İzmir’e geldi. Yaşar, şirket yetkilileriyle kent merkezindeki 5 yıldızlı bir otelde buluşarak, hem TİS konusunu hem de sendika yöneticilerine verilen cezayı görüştü.

'Grev yasak'

Gelişen olaylar üzerine Petkim’den yapılan yazılı açıklamada, görüşmelerin masada çözülmesinden yana oldukları dile getrilerek, “Petkim naftadan başlayan petrokimya işlerinde üretim yapan bir kuruluş olup, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu’nun 62. maddesine göre grev yasağının bulunduğu işyerleri kapsamındadır. Grev yasağı kapsamında olmasının en büyük nedeni Petkim’in riski son derece yüksek işyerleri statüsünde olmasından kaynaklanmaktadır” denildi. Şirket, sendikayı sağduyulu davranmaya ve bu hukuka aykırı eyleme son vermeye çağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon