Maliyetli kaynak bankaları zorluyor

Akbank Genel Müdürü: Mevduat faizlerinde gerileme yaşayabiliriz. Kaynak maliyetinde düşüş olursa bu kredi faizlerine de yansır.

Yayınlanma: 10.07.2017 - 11:13
Abone Ol google-news

Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Türkiye ekonomisinde en sıkıntılı noktanın geride bırakıldığını belirterek, “Yükselen kaynak maliyeti Türk bankacılık sisteminin şu anki en önemli sorunudur” dedi.

Mevduata günümüzde ödenen faizin, yüzde 9.5’ler civarında beklenen 2017 enflasyonun oldukça üzerinde olduğuna işaret eden Binbaşgil, “Ekonomimizi de birçok açıdan olumsuz etkileyen bu durum umuyorum ki serbest piyasa koşulları içinde zaman içinde kendiliğinden düzelecektir” ifadesini kullandı.

Dünyanın önde gelen finans yayın grubu Euromoney’nin “Awards for Excellence 2017 - Mükemmellik Ödülleri 2017” kapsamında “Türkiye’nin En İyi Bankası Ödülü”nü geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da Akbank aldı. Böylece Akbank, Türkiye’nin bugüne kadar toplam 13 kez değerlendirmeye alındığı ve küresel bankacılık çevrelerinde büyük önem verilen ödüle 8. kez sahip oldu. Bu ödülle Akbank’ın bir kez daha lider yerel banka ve önemli bir küresel oyuncu olduğunun anlatan Hakan Binbaşgil, ekonomiye ilişkin şu tespitlerde bulundu:

Faizler düşecek

 Son dönemde gördüğümüz hızlı kredi büyümesinin ekonomik büyümeye etkisi yılın ikinci yarısında daha da belirgin olacaktır. 2017 için büyüme beklentimizi yüzde 5.5’ler düzeyine çıkardık. Kredi Garanti Fonu (KGF) kredilerinin hızlı büyümesi sonucu sektörde özellikle TL’sında bir fonlama ihtiyacı doğdu. Mevduat ve bunun uzantısı olarak da kredi faiz oranlarında yükselişler yaşandı.

 KGF kredilerinin doyuma ulaşacağı varsayımıyla, önümüzdeki günlerde mevduat faizlerinde kısmi bir gerileme yaşayabiliriz. Kaynak maliyetinde bir düşüş söz konusu olursa, bu olumlu gelişme kredi faizlerine de doğal olarak yansır. 

KGF kredilerimiz yaklaşık 11 milyar seviyesine ulaştı. Bu tutarın çok önemli bir kısmı yeni kredi olarak kullandırıldı. Sene başında hedeflediğimiz TL kredi büyümesi yüzde 10-12 aralığındaydı. KGF’nin olumlu katkısıyla, TL kredilerdeki sene sonu büyüme hedefimize neredeyse şimdiden ulaştık. Dolayısıyla bu sene TL kredi büyümemiz yıllık hedefimizin oldukça üzerinde kapanacaktır. Bankamızın finansal gücü çok yüksek. Likiditemiz kuvvetli. Piyasalarda etkinliğimiz sürüyor. Yeni iş yapma iştahımız da oldukça fazla.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler