Bir üretici kooperatifi de Mazgirt’ten

Ovacık Belediyesi’nin ardından Hopa Çay’la gündeme gelen üretici kooperatiflerine bir yenisinin de Tunceli’nin ilçesi Mazgirt’ten ekleneceği belirtildi.

Yayınlanma: 29.07.2017 - 20:07
Abone Ol google-news

Ovacık Belediyesi’nin ardından Hopa Çay’la gündeme gelen üretici kooperatiflerine bir yenisinin de Tunceli’nin ilçesi Mazgirt’ten ekleneceği belirtildi. Çiftçi Sen Başkanı Abdullah Aysu’nun verdiği bilgiye göre bu bölgede, her yıl sürekli artan üretim maliyetleri, üretme şevkini almış götürmüş çiftçilerde. Olağanüstü Hal uygulaması yörede, üretimi öncelik olmaktan çıkarmış durumda. Bir zamanlar 20-25 binlerde seyreden ilçe nüfusu şimdilerde 1700.

Toprak verimli

Oysa topraklar verimli. Üstelik 20-25 yıldır ekilmeyen bu topraklar kimyasala hiç bulaşmamış; ekolojik üretim yapmaya son derece elverişli. Gelgelelim üretilen ürünler değerini bul(a)madığı için üretme arzusu tükenmiş köylülerde. 4000 dekar araziye sahip bir köyde işlenen toprağın yalnızca 50 dekarı olması her şeyi açıklıyor aslında. Hal böyle olunca Mazgirt Kültür ve Dayanışma Derneği yöneticileri bölgenin makus talihini değiştirmek için kolları sıvamış, köy köy dolaşıyor. Köylülerin köylerde topraklarını işleyerek geçimlerini sağlamaları için uğraşıyor. Bu amaçla Mazgirt Kültür ve Dayanışma Derneği, Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, Ziraat Mühendisleri Odası, Munzur Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümü ile seferberlik ilan etmiş, muhtar ve köylülere kooperatifçiliği anlatıyorlar beraber. Çiftçi Sendikaları Konfederasyonu, üretimden pazarlamaya zincirin kurulmasının yararlarını, ekolojik üretimin insan, toprak ve su sağlığı için ne gibi uygulamalı bilgi desteği verebileceğini anlatıyor. Ayrıca, ürünlerin işlenerek aracısız satmaları halinde yani buğdayı buğday olarak satmak değil, buğdayın una, bulgura dönüştürülerek satılması, dutun kurutularak veya duttan pekmez yapıldıktan sonra aracısız satılması halinde gıdaya nasıl egemen olunacağını ve kazançlarının nasıl katlanacağının bilgisi aktarılıyor. Kooperatif mevzuatını ve nasıl kurulacağını Ziraat Mühendisleri Odası’nın yönetici ve üyeleri anlatıyor. Öyle görünüyor ki, çok yakında başta Mazgirt olmak üzere bölgede buğdaydan nohuta pek çok ürün direkt üretici kooperatiflerden alınmaya başlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler