YEKA ihalesini Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumu kazandı

Rüzgar Enerjisi İhalesini en düşük teklifi veren Siemens-Türkerler-Kalyon konsorsiyumu kazandı. İhalede 8 konsorsiyum teklif vermişti.

Yayınlanma: 03.08.2017 - 13:15
Abone Ol google-news

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının, bin megavatlık Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA)  ihalesi 8 konsorsiyumun katılımıyla yapıldı.. Bakanlıkta yapılan ihalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar yaptı. İhalede yarışan firma sayısı 8'den 2'ye indi.  Çinli Mingyang konsorsiyumu ile  Alman Siemens konsorsiyumu yer ldı. 30. tura başlarken en düşük teklif  3,49 dolar sent/KWS ile Alman Siemens verdi. Mingyang yeni tura başlarken mola istedi. 30. tur başladığında Mingyang ihaleden çekildi.Açık eksiltme usulü ile gerçekleştirilen ihalede 3,48 dolar cent kilovatsaat ile en düşük teklifi veren konsorsiyum Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji oldu.

İlk teklifler açıldıktan sonra en düşük teklif 4,19 dolar sent/KWS olarak belirlendi. Enercon, Goldvind ve Vestas OG'leri açık eksiltmeye katılmama kararı aldı. GE, Sıemens, Nordex, Mıngyang, Senvıon OGG'leri açık eksiltmede yarışmaya devam etti. 5 OGG arasında devam eden ihale GE- Fina Enerji ortaklığı çekilince 4 firmaya indi. Sonrasında Senvion ve Içtaş ortaklığı ihaleden çekildi.

 İhale saat 11.30 itibariyle Siemens-Türkerler-Kalyon, MingYang-İlk İnşaat ve Nordex - İklim El.- MKS Marmara - Zorlu Enerji ortaklıkları arasında devam ederken dördüncü tur sonrasında Nordex- İklim El.- MKS Marmara - Zorlu Enerji ihaleden çekildi.

 Dördüncü tur sonrasında Alman Siemens-Türkerler-Kalyon ve Çinli MingYang-İlk İnşaat arasında kıyasıya bir mücadele yaşandı. 0.01 sent inerek devam eden ihalede en düşük teklif 30. oturuma başlarken 3,49 dolar sent/KWS ile Siemens verdi.

 1 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM

 Türkiye’nin 5 ayrı bölgesinde toplamda bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi kurulması için yapılacak ihaleye, 4 Alman şirketi Türk ortaklarıyla konsorsiyum olarak teklif verdi. Ayrıca, dünyada ilk 10’da yer alan Amerika, Çin ve Danimarka merkezli rüzgar türbini üreticisi şirketler de Türk ortaklarıyla ihaleye girmek üzere tekliflerini sundu. İhaleyi kazanan konsorsiyum, kanat, jeneratör tasarımı, malzeme teknolojileri ve üretim teknikleri, yazılım ve yenilikçi dişli kutusu alanlarından en az üçünde toplam 5 alanda 10 yıl boyunca Ar-Ge çalışması yapacak. Ar-Ge çalışmaları için her yıl 5 milyon dolarlık bütçe ayrılırken, yüzde 80'i yerli mühendislerden oluşan 50 teknik personel ile Ar-Ge faaliyetleri yürütülecek. Rüzgar YEKA ihalesinin kazananı, 1 milyar doların üzerinde rüzgar tesisi yatırımı yapacak. Bu projeyle kurulacak santrallerin işletmeye girmesiyle her yıl asgari 3 milyar kilovatsaat elektrik enerjisi üretilecek ve yaklaşık 1,1 milyon evin yıllık elektrik ihtiyacı rüzgardan karşılanacak. Aynı zamanda, kurulacak rüzgar tesisleri sayesinde yıllık ortalama 1.5 milyon ton karbon emisyon azaltımı sağlanacak.

 Türkiye'nin rüzgarına dünyadan 8 talip var

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler