Zam hayal kırıklığı

Hükümetten, 5 milyonu aşkın kamu görevlisine düşük zam önerisi geldi, teklif ortalama ücrete 88, en düşük memur ücretine 69 lira artış anlamına geliyor.

Yayınlanma: 14.08.2017 - 20:30
Abone Ol google-news

Hükümet 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisine 2018 için yüzde 3+3, 2019 için de yüzde 3+3 zam önerdi. Memur konfederasyonları enflasyonun altında kalan bu teklifi reddetti. Yetkili konfederasyon olan Memur-Sen, yeni teklif beklediklerini açıkladı. Teklifin ortalama memur maaşına 88 lira, en düşük memur maaşına 69 lira zam anlamına geldiğine dikkat çeken Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da “Dağ fare bile doğurmadı” diyerek tepkisini dile getirdi. 1 Ağustos’ta başlayan toplusözleşme görüşmelerinde hükümet dün ilk teklifini sundu. Merkez Bankası’nın bu yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 9.4, gelecek yıl enflasyon beklentisi de yüzde 6.4 olmasına karşın hükümetin teklifi düşük kaldı. Kamu işçisine 2017 için yüzde 7.5+5, 2018 için de yüzde 3.5+3.5 zam veren hükümetin, memura da benzer oranlarda teklifte bulunması bekleniyordu. Ancak öyle olmadı. Toplantıda kamu işveren heyetine başkanlık yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, 2018 için yüzde 3+3, 2019 için de yüzde 3+3 zam önerdiklerini söyledi. Teklif, taleplerinin çok altında kaldı. Memur-Sen, enflasyon farkının da 6 aylık dönem sonunda değil, gerçekleştiği aydan itibaren yansıtılmasını istemişti. Bu talep de kabul edilmedi. Sarıeroğlu, 6 aylık gerçekleşen enflasyonun, maaş zamlarını aşması halinde farkın ödeneceğini söyledi.

Beklentiden uzak

Yetkili konfederasyon Memur-Sen’in genel başkanı Ali Yalçın, teklifin taleplerini karşılamaktan çok uzak olduğunu, müzakere etmeye bile değer bulmadıklarını söyledi. Yalçın’ın “Teklif eski Türkiye’nin makinesi. Bu teklife kapalıyız” dedi. Bu arada Yalçın ile Memur-Sen’e bağlı sendikaların genel başkanları üzerinde “Bu teklife kapalıyız” yazısının yer aldığı kartonları havaya kaldırdı. Yalçın, makul ve mantıklı teklif beklediklerini belirtti.

‘Saygısızlık...’

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da çıkışta yaptığı açıklamada, “Dağ fare doğurdu diyemiyoruz. Çünkü fare bile doğurmadı” dedi. Hükümetin bu rakamlarla gelmesinin “saygısızlık” olduğuna işaret eden Koncuk, kamu işçisine yüzde 12.5 zam verilirken, memura 3+3 teklif edildiğine dikkat çekti.

'İş bırakma’ önerisi

Koncuk, hükümetin teklifinin gelecek yılın ilk 6 ayında ortalama memur maaşına 88 lira, en düşük devlet memuru maaşına da 69 lira artış anlamına geldiğini bildirdi. Koncuk, Memur-Sen’in iş bırakma kararı alması halinde destekleyeceğini dile getirdi.

21 Ağustos’tan sonra hakem

Toplu sözleşme takvimine göre, 21 Ağustos’a kadar görüşmelerin sonuçlanması gerekiyor. Anlaşmaya varılamaması halinde 22 Ağustos’tan itibaren Hakem Kurulu süreci başlıyor. Hakem Kurulu’nun da 29 Ağustos’a kadar karar vermesi gerekiyor. Yasaya göre bu tarihte süreç sona eriyor.

Memurun hali!

Hükümet, memur ve memur emeklilerine 2018 ve 2019 yıllarının birinci ve ikinci altı aylık dönemleri için yüzde 3’er zam önermesine karşın Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi’nin araştırması memurların içinde bulunduğu durumu ortaya koydu. Araştırmaya göre çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 2 bin 540.31 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi ise 5 bin 322.57 Lira olarak belirlendi. Çalışan tek kişinin açlık sınırı da bir önceki aya göre yüzde 1.64 oranında yükselerek, 1.987,05 liraya çıktı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise 2017 yılı temmuz ayında 1.990,57 lira olarak tahmin edildi. Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması da 1.210,38 lira oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler