Talep: Yüzde 30 zam

MESS ile pazarlığa oturacak Birleşik Metal İş, 12 bin işçi için birinci yıl yüzde 30 zam ve bozulan kıdem dengesinin düzeltilmesini istiyor.

Yayınlanma: 16.08.2017 - 23:15
Abone Ol google-news

Metal işçileri toplu pazarlığa hazırlanıyor. MESS ile yapılacak üç yıllık sözleşmede öncelikle hak kayıpları gündeme getirilecek. Dün Gebze’de yapılan kitlesel basın açıklaması öncesi gazetemize bilgi veren DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Başkanı Adnan Serdaroğlu, metal işkolunun ülke ekonomisine katkısının herkes tarafından bilindiğini, büyümeye ve ihracata katkısı ilk sıralarda yer alan sektörü bu boyuta ulaştıran işçilerin de ürettiklerinden payını almaları gerektiğini dile getirdi. Bir önceki dönem 41 iş yeri için MESS’le masaya oturan Birleşik Metal İş, bu yıl MESS’den ayrılan 10 işyeri eksiği ile pazarlığa oturacak. Ayrılan 10 işyeri ile iki yıllık sözleşme imzalanmıştı. Şimdi 12 bin işçi için saat ücretleri 10-11 lira arasında değişen işçiler için birinci yıl yüzde 30, ikinci yıl enflasyon artı 2 puan refah payı isteniyor. Ancak öncelikli konulardan birini kıdem tazminatı oluşturuyor.

Hükümet karışmasın

Hükümetin toplu pazarlığa karıştığını, grevlerinin yasaklandığını, sürecin Yüksek Hakem Kurulu’nda tamamlandığını hatırlatan Serdaroğlu, bu sürecin işçiye ve üretime zarar verdiğini ifade ederek, “Hükümet karışmasın, zaten masada çözümlenebilecek bir süreç greve zorlanmasın, grev ertelenmesin, işçi ve işveren kendi sorunlarını kendileri çözelebilir” dedi.

Sosyal haklar için de ilk yıl yüzde 50 zam istediklerini dile getiren Adnan Serdaroğlu’nun verdiği bilgeye göre sendikanın talepleri özetle şöyle;

* Sözleşme 2017-2019 dönemini kapsıyor.

* Toplam 77 ana madde ile çok sayıda geçici madde ile ek maddeden oluşan toplu iş sözleşmesinin 47 maddesinde değişiklik öneriliyor.

* Öncelikle toplu sözleşme teklifi 2 yıllık olacak.

* İlk defa işe girecek metal işçisinin ücreti asgari ücretin yüzde 15 oranında üzerinde olmalı.

* Saat ücret 9 TL’nin altına olan metal işçilerinin saat ücretleri öncelikle 9 TL’ye getirilecek, ücret zammı daha sonra yapılacak.

* 2016’da asgari ücretin geleneksel artış oranının üzerinde yükselmesi sonucu ücretleri düşük kalan işçilere, her bir kıdem yılı için saat ücretlerine 10 krş teklif edilecek, bu tutar 1.50 TL’yi geçmeyecektir.

* Metal işkolunda çalışan işçiler giderek gençleşiyor. Metal sektöründe çalışan işçilerin yüzde 25’i son 3 yılda işe giren işçilerden oluşuyor. Bu çerçevede, yukarıda belirtilen zam uygulamalarından sonra tüm işçilere maktu olarak 2.40 TL/saat ücret zammı öneriliyor.

37 saatlik mesai

* Sosyal haklar düşük olduğu için yüzde 50 artış öneriliyor ayrıca, Kurban Bayramı için ayrımsız tüm metal işçilerine 750 TL’lik Kurban Bayramı ödemesi teklif ediliyor.

* Çalışma Süreleri Kısaltılacak: Başta otomotiv sektörü olmak üzere, metal işkolunda çalışma sürelerini çağdaş sanayileşmiş ülkeler düzeyine getirilmesi mücadelesi verilecek. Bu nedenle haftalık 45 saat olan çalışma süresinin ücretler düşürülmeden 37.5 saate düşürülmesi öneriliyor.

* İhbar önelleri 2’şer hafta artırılsın. 4 Kıdem Tazminatı: Kıdem tazminatının ödenme koşulları açık olarak yazılacak, böylece olası bir fon durumunda işçilerin hakları korunacak.

* 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün kadın işçiler için ücretli tatil olması talep edilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler