Memur maaşı son 15 yılda yüzde 60 eridi

Kamu-Sen ve KESK’in araştırmaları memur maaşlarındaki düşüklüğü gözler önüne serdi.

Yayınlanma: 16.08.2017 - 23:25
Abone Ol google-news

Yaklaşık 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisi toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetten yeni teklif beklerken, Türkiye Kamu-Sen ile KESK’in yaptığı araştırmalar emekçinin durumunu ortaya koydu. Türkiye Kamu-Sen’in araştırmasına göre, zorunlu harcamalara bile yetmeyen memur maaşları TÜİK’in açıkladığı aylık harcama tutarının bin 401 lira gerisinde kaldı. “Ali Cengiz oyunları” yapıldığına dikkat çeken KESK’in araştırmasına göre de, maaş artışlarında gerçekleşen değil, hedeflenen enflasyonun temel alınması nedeniyle maaşlar 15 yıllık dönemde reel olarak en az yüzde 60 eridi.

Türkiye Kamu-Sen Ar-Ge Merkezi, TÜİK’in açıkladığı aylık tüketim harcama tutarı ile memur maaşlarını karşılaştırdı. Araştırmaya göre, Aralık 2015 itibarı ile en düşük dereceli memur maaşının bin 811 TL, ortalama memur maaşının 2 bin 407 TL olduğu dikkate alındığında, en düşük dereceli memur ailesi geçimini sağlamak için TÜİK’in belirlediği harcama tutarından bin 232 TL; ortalama maaşla geçinen bir memur ailesi ise 636 TL daha düşük maaş alıyor.

KESK’in araştırmasına göre, enflasyon hesaplamasında “gıda ve alkolsüz içeceklerin” ağırlığı 2010’da yüzde 27.6’yken, bu yıl 21.77’ye indirildi. Böylece gerçek enflasyon perdelendi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler