Borca yetmeyen destek

Çiftçiye verilecek tarımsal destek, giderleri karşılamaktan uzak kalacak. Çiftçi bu yıl da maliyetlerini borçla karşılayacak. Mazotta ödenen vergiyle alınan destek geri veriliyor.

Yayınlanma: 18.08.2017 - 20:56
Abone Ol google-news

Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) dahil olan çiftçilere bu yıl dekar başına verilecek mazot desteği, yetiştirdiği ürüne göre 9- 36 TL arası değişirken; verilecek gübre desteği da 4 lira olarak belirlendi. Bu desteklerin çiftçinin maliyetini karşılamaya yetmeyeceğini anlatan TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Ahmet Atalık, hükümetin bu yıl ki mazot maliyetlerinin yüzde 50’sini karşılayacağına yönelik açıklamalarını hatırlatarak, “Verilecek mazot destekleri yüzde 50’yi değil, yüzde 30’u ancak karşılıyor. Çiftçi, mazot harcaması için yıllık 10 milyar lira vergi ödüyor. Bir tek mazotta ödediği vergiyle aldığı desteği iade ediyor. Kaldı ki, Türkiye’de son 14 yılda 17 milyon dönüm buğday arazisi ekilmez oldu. 4-5 milyon ton buğday ithal eder olduk. Sağlanan destek, dışa bağımlılığı da bitirecek cinsten değil” dedi.

 

‘Çile devam edecek’

Belirlenen tarım desteklerinden ancak ÇKS’ye dahil olan çiftçilerin yararlanabildiğine dikkat çeken Atalık, “Şahıs malı olup da kiralayarak üretim yapan bir sürü kiracı üretici var. Onlar ne olacak?” dedi. Desteğin, üreticiyi canlandırmak bir yana borcuna fayda sağlamayacağını aktaran Atalık, "Kayda değer bir destek değil. Çiftçinin çilesi devam edecek" dedi.

Çiftçi fakirleşiyor

Türkiye’nin çiftçiye verdiği desteğin toplamını 12 milyar TL olarak açıklayan Atalık, AB’nin ise çiftçisine 55 milyar Avro’luk destek verdiğini aktardı. Türkiye Ziraatçılar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Demirtaş ise, “Avrupa çiftçisiyle Türkiye’deki çiftçi tabi ki yarışamaz” dedi. Avrupa’daki çiftçilerin maruz kaldığı KDV ya da ÖTV olmadığını ifade eden Demirtaş, AB’de girdi maliyetlerinin de uygun fiyatta olduğunu söyleyerek, “Bizde ise hasat zamanı ithalat kararı alınıyor. Türkiyeli çiftçi fakirleşiyor” diye konuştu


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler