Memura sefalet ücreti önerisi

Hükümet kamu çalışanlarına zam teklifini 2018 için yüzde 3.5+3.5, 2019 için yüzde 4+5 olarak güncelledi. Bu öneri, 2015’in de gerisinde. Memur-Sen devletten birkaç adım daha beklediklerini açıkladı.

Yayınlanma: 21.08.2017 - 23:37
Abone Ol google-news

Hükümet 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon memur emeklisinin alacakları zam oranlarının görüşüldüğü toplusözleşmede teklifini son olarak 2018 için yüzde 3.5+3.5, 2019 için de yüzde 4+5’e yükseltti. Teklif kamu işçilerine 2017 yılı için verilen zammın çok gerisinde kaldı. 2015 yılında imzalanan memur toplu sözleşmesindeki rakamları da aşamadı. Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olan Memur- Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, öneriyi müzakere edilebilir bulduklarını söylemdi. Ancak daha sonra teklifi reddetti. Toplusözleşme görüşmelerinde yasa gereği müzakereler dün sonuçlandı. Görüşmeler öncesinde Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüştü. Aynı zamanda kısa sürede Başbakan Yardımcısı, bakan ve genel başkan yardımcısı olmak üzere 10 ayrı görüşme gerçekleştirdiklerini belirten Yalçın, Cumhurbaşkanı ve Başbakan ile görüşmeleri hakkında ise, “Başbakan’a görüşmemizde olması gerekeni ve gerekçelerini aktardık. Masada uzlaşının umudu artıracağına, huzuru büyüteceğine işaret ettik. Cumhurbaşkanımıza beklentilerimizi aktarıp gerekçelerini sundum. Alınacak inisiyatif, kamu görevlilerinin, ülkemizin mutluluğuna hizmet eder. Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız kamu görevlileri sendikaları heyetinin gayretlerinin mutabakatsızlıkla hakemde bitmesine müsaade etmemeli” twetlerini attı. Bu görüşmelerin ardından Hükümet müzakerelerin son gününde yeni teklif sundu. Merkez Bankası’nın beklentisine göre bu yıl sonunda enflasyonun 9.4, gelecek yıl sonunda da 6.4 olması öngörülüyor. Hükümetin 2018 için yüzde 3+3, 2019 için yüzde 3+3 olan ilk teklifi enflasyon beklentisinin altında kalmıştı.

‘Çok iyi teklif’

Aynı zamanda Kamu İşveren Heyet Başkanı olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu dün kamuoyuna açıklanmasa da ilk tekliften sonra “ara teklif” yaptıklarını söyledi. Orada ilk tekliflerini 2018 için yüzde 3.5+3.5, 2019 için de yüzde 3.5+3.5 olarak revize ettiklerini belirten Sarıeroğlu, hizmet kollarında da 776 maddeyi ele aldıklarını kaydetti. Sarıeroğlu, son tekliflerinin 2018 için yüzde 3.5+3.5, 2019 için de yüzde 4+5 olduğunu söyledi. Sarıeroğlu, “çok da iyi teklif verdiğimize inanıyoruz” dedi.

2015'in altında kaldı

Hükümetin son teklifi de 2015’te imzalanan 3. dönem toplusözleşme rakamlarının altında kaldı. Hükümet 2015 yılındaki sözleşmede memur ve memur emeklilerine 2016 için yüzde 6+5, 2017 için de yüzde 3+4 zam vermişti. Yine son teklif hükümetin kamu işçilerine verdiği 2017 zammının da oldukça altında kaldı. Kamu işçisine 2017 için yüzde 7.5+5 zam verilmişti. Kamu Görevlileri Sendikaları Heyet Başkanı olan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, son teklifi “müzakere edilebilir” bulduklarını söyledi. Yalçın, “Teklif adaletin kapısını aralıyor ancak kalkınmanın kapısını aralamıyor” dedi. Önceki gün yaptıkları çağrılarının “Bize zammı enflasyon canavarı değil milletin adamı versin kısmının henüz karşılık bulmadığını” belirten Yalçın, yeni bir adım beklediklerini, kendilerinin de bir adım atacağını söyledi. Yalçın, iki yıl önce imzalanan sözleşmenin altındaki teklifleri doğru bulmadıklarını da bildirdi.

‘Yoksul kal’

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Emek Büroları Koordinatörü Veli Ağbaba, hükümetin teklifini “Yoksulsun yoksul kal” diye nitelendirdi. Ağbaba, hükümetin “son teklif” olarak ifade ettiği zam teklifine “Kamu emekçileri için sefalete devam ücretidir. Ağbaba, Açlık sınırının 1498, yoksulluk sınırının 4 bin 878 lira olduğu Türkiye’de kamu emekçilerine önerilen ücretin milyonlarca yurttaş için yoksulluğun daimi kalacağına işaret ettiğini aktardı.

Hakem ne derse o olacak

Tarafların anlaşamaması halinde üye yapısının belirlenmesinde hükümetin daha ağırlıklı olduğu Hakem Heyeti son kararı verecek. 2010 yılına kadar Hakem Heyeti kararları hükümet açısından bağlayıcı değildi. Ancak o yıl yapılan anayasa değişikliği ile Hakem Heyeti kararına uymak taraflar açısından zorunlu hale getirildi. Hakem Heyeti, Bakanlar Kurulu’nun yüksek yargı organı üyeleri arasından seçeceği bir üye, Çalışma Bakanı’nın belirleyeceği dört üye, sendikalar tarafından seçilecek dört üye ve sendikalar tarafından belirlenecek yedi üye arasından hükümetin belirleyeceği bir üyenin yanısıra, Bakanlar Kurulu’nun akademisyenler arasından seçeceği bir üyeden oluşuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler