Türkiye'nin hizmetinde 92 yıl

Tekfen Holding kurucu ortaklarından ve TÜSİAD’ın kurucularından Türkiye’nin önde gelen iş insanı Feyyaz Berker dün 92 yaşında hayatını kaybetti.

Yayınlanma: 22.08.2017 - 22:12
Abone Ol google-news

Tekfen Holding kurucu ortaklarından Feyyaz Berker, dün sabah hayatını kaybetti. 92 yaşında vefat eden Berker’in kaybı Tekfen camiasında ve iş dünyasında büyük üzüntü yarattı. Berker’in naaşı 24 Ağustos Perşembe günü Tekfen Holding’in Ulus’taki merkezinde düzenlenecek anma töreninden sonra, Bebek Camii’nde kılınacak öğle namazını mütakiben Aşiyan Mezarlığı’nda defnedilecek. TÜSİAD, Berker’in vefatı dolayısıyla yayımladığı mesajda “Cumhuriyet ve demokrasi değerlerine mutlak bağlılık içinde ülkemizin ekonomik refahına ve toplumsal kalkınmasına ömrünü adayan Berker’i derin saygı ve minnetle anıyoruz” ifadesini kullandı. Berker, dünyadaki en büyük 225 müteahhit firma arasında yılda 1 milyar doları aşkın kontrat miktarıyla 2012’de 88. olmuştu.

Üç ortak

Feyyaz Berker, kurucusu olduğu Tekfen Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevinden 2014’te sağlık sorunlarını gerekçe göstererek ayrılmıştı. Feyyaz Berker, 7 Ekim 1925’te Mersin’de dünyaya geldi. Babası, göz hekimi ve 1939-1946 yılları arasında iki dönem İçel Milletvekilliği yapan Dr. Ahmet Muhtar Bey’di. 1946’da Robert Kolej’in yüksek kısmını tamamladıktan sonra Michigan Üniversitesi’ne gitti. Yüksek inşaat mühendisi unvanını kazanan Berker, 1949’da Türkiye’ye döndü. 1956’da Ali Nihat Gökyiğit’le birlikte, Tekfen’in nüvesini oluşturan Feyyaz-Nihat Müşavir Mühendislik (FN) şirketini kurdu. Onlara kısa bir süre sonra Necati Akçağlılar’ın da katılmasıyla şirket, Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) adını aldı. Başlangıçta sadece mühendis müşavirlik hizmetleri veren şirket, 1957’de Tekfen İnşaat’ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne de girdi.

EĞITIM GÖNÜLLÜSÜYDÜ

Feyyaz Berker’e göre Türkiye’nin gelişmesini ve ilerlemesini sağlayacak ortam, bireysel yaratıcılığa ve çok yönlü düşünme yeteneğine izin veren özgürlükçü ortamdı. Eğitim başta olmak üzere toplumun sosyal gelişimine ilgi gösteren Feyyaz Berker, 1986’da Robert Kolej’in Mütevelli Heyeti Üyeliğine seçildi. Hisar Vakfı’nın da kurucularından olan Berker, ana-çocuk sağlığı ve aile planlaması konusunda faaliyet göstermek üzere Vehbi Koç önderliğinde 1985’te kurulan Türkiye Aile Planlaması Vakfı’nın kuruluşunda ve aktif olarak yönetiminde de yer aldı. Türkiye’nin model endüstrileşmesine katkıları ve eğitime sağladığı hizmetler nedeniyle 1986’da Boğaziçi Üniversitesi tarafından fahri doktora ile onurlandırılan Berker, 1997’de, Tekfen’deki diğer ortaklarıyla Devlet Üstün Hizmet Madalyası’na layık görüldü.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler