Real işçisi bayram sonrası Kayseri’de

Bir süredir işsizliğe, hileli iflasa ve hak gasplarına karşı mücadele eden emekçiler şirketin genel merkezinin yanı sıra İstanbul Güneşli’de eyleme hazırlanıyor.

Yayınlanma: 23.08.2017 - 22:01
Abone Ol google-news

 

Günlerdir haklarını almak için çeşitli eylemler yapan Real işçileri, bayram sonrası da kendisine destek olanlarla seslerini duyurmak üzere plan yapa dursunlar, işçilerin bir başka sendikadan yardım istemeleri iki sendika hatta iki konfederasyon arasında karşılıklı açıklamalara yol açtı. Durumu özetleyecek olursak, Alman Metro AG Grubuna ait Real Market Zinciri Türkiye’de 1998’de faaliyete başladı. Grubun faaliyete başlamasının ardından işçiler Türk İş’e bağlı Tez Koop İş’te örgütlendiler. Şirket, 12 Mağaza 1700 çalışan ile ülkenin çeşitli kentlerinde hizmet verdi. Ardından şirket üç yıl önce Beğendik grubuna satıldı. Beğendik de geçen yıl iflas erteleme talep etti. Söz konusu işçilerin bir bölümü alacak ve tazminatlarını aldılar ancak 450-500 civarı işçi tazminatını alamadı.

Ücret fonu ödesin

Gelişmeler de bundan sonra başladı. Edindiğimiz bilgiye göre tazminatlarını alamayan işçiler önce örgütlü oldukları sendika ile sıkça görüştü, ardından çeşitli eylemler yapıldı ancak sonuç alınaması ve önerilerin kendilerine gerçekçi gelmemesi üzerine DİSK’e bağlı Nakliyat İş’e giderek sorunlarına sahip çıkılmasını istedi. Son dönemde gündeme gelen eylemlerde Nakliyat İş’in görünmesi üzerine Tez Koop İş, durumdan rahatsız olduğunu kendi çatı örgütüne, oradan da DİSK yönetimine iletti.

En büyük sendika

Real işçileri için Tez Koop İş, “İş kolun en büyük sendikayız, kimsenin sahip çıkmasına gerek yok” açıklaması yaparken, Nakliyat İş, “işçi sınıfı sorumluluğu ile yanlarındayız’ açıklamaları geldi. Konuya ilişkin açıklama yapan Tez Koop İş, özetle, Türk İş’in konuyu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın belirlediği “Kıdem Tazminatında Reform” gündemi ile 04.07.2017 tarihinde toplanan Üçlü Danışma Kurulu toplantısında dile getirdiğini, kıdem tazminatı alacakları (rehinli alacaklarda dahil olmak üzere) her türünden kamu veya özel diğer tüm alacakların önünde tutulmasını istediğini, iflas eden veya ödeme aczi içinde bulunan işverenlerin yanında çalışan ve bu nedenle kıdem tazminatını alamayan işçilerin kıdem tazminatı alacaklarını, mevcut Ücret Garanti Fonundan almalarının yolu açılması gerektiğinin gündeme getirildiği belirtilerek, işçilere başka bir sendikanın sahip çıkmasına gerek olmadığı görüşlerini savundu.

SINIF BİLİNCİYLE SAHİP ÇIKILMALI

Nakliyat İş’in konuya ilişkin açıklaması da özetle, her durumda işçilere kendi sendikalarına gitmelerini önerdiklerini ancak işçilerin ısrarı üzerine, işçi sınıfı bilinciyle konuya sahip çıktıklarını, bu bağlamda da hileli iflas nedeniyle alacaklarını alamayan 500 civarı işçinin sesinin duyulması amacıyla bayram sonrası Kayseri’ye Beğendik’in merkezinde bir eylem planlandığı belirtildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler