Faiz yok, kârlılık bankadan çok!

Yılın ilk yarısında net kârı yüzde 36 artan katılım bankaları kârlılıkta sektörü solladı.

Yayınlanma: 29.08.2017 - 22:39
Abone Ol google-news

Katılım bankalarının bu yılın ilk yarısındaki net kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 36 artttı. 2016’nın ilk 6 ayında 566 milyon TL olan sektörün ilk yarı net dönem kârı, 769 milyon TL’ye yükseldi.

Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans Katılım Bankası, Vakıf Katılım ve Ziraat Katılım’ın konsolide olmayan finansal tablolarından derlenen bilgilere göre, katılım bankalarının toplam aktif büyüklüğü geçen yılın sonuna kıyasla yüzde 7.7 artarak 143 milyar TL’yi aştı.

Sonuçlarını değerlendiren Türkiye Katılım Bankaları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Melikşah Utku, sektörün 10 yıllık dönemde 10 misli büyüdüğüne dikkat çekerek, “Önümüzdeki dönemde daha hızlı büyüyeceğini düşünüyorum” dedi. 2017’de Kredi Garanti Fonu’nun sektöre ciddi katkısı olduğunun altını çizen Utku, sektörün Körfez sermayesinin Türkiye’ye çekilmesinde çok önemli katkı sağladığını söyledi. Faizsiz finansal ürünlere odaklanan katılım bankacılığının net kârının yüzde 36 arttığı bu yılın ilk yarısında bankacılık sektörünün kârı ise yüzde 33 artmıştı.

Gözler Erdoğan’da

2016’da ise bu artış oranları bankacılık sektöründe yüzde 44 olurken, katılım bankacılığında ise yüzde 173’ü geçmişti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ayın başında, bankacılık sektöründeki kârları, “Geçen yıl bankalar yüzde 40 civarında kâr artışı elde etmişse bunda bir sorun var. Hale bak yüzde 40. Bu bir felaket ya. Bu para bunların cebinden çıkmıyor” diyerek eleştirmişti. Katılım bankalarının, bankacılık sektörünün üzerine çıkan ilk yarı kâr rakamları sonrası Erdoğan’ın aynı tavrı sergileyip sergilemeyeceği merak konusu oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler