Klimanın ÖTV’sini dolar soğuttu

Eylül sonuna kadar sıfırlanan ÖTV, klimalarda istenilen satışı sağlamadı. Fiyatları 100 lira düşen klimalar, yurttaşın beklentisini karşılamadı.

Yayınlanma: 02.09.2017 - 19:11
Abone Ol google-news

Beyaz eşyada şubat ayında başlatılan vergi indirimlerinin eylül ayı sonuna kadar uzatılması, iklimlendirme sektöründe canlılık yaratmadı. Klimalardan alınan yüzde 6.7’lik ÖTV’nin (Özel Tüketim Vergisi) sıfırlanması, son bir yılda yüzde 17 artan dolar kurunun gölgesinde kaldı. Türkiye genelinde geçen yılın yaz aylarında ortalama 1795 TL olan klima fiyatları, bu yılın temmuz ayı sonunda 1977 TL’ye dayandı. Piyasayı canlandırmak için ÖTV’nin sıfırlanmasına karşın, döviz kurlarına bağlı artan maliyetler nedeniyle klima fiyatları bir yılda yüzde 10 zamlandı. Yurttaş, klima fiyatlarının cep yakmasından dolayı şikayet ederken; İklimlendirme Soğutma Klima İmalatçıları Derneği (İSKİD) Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yönet, şikayetleri doğrular nitelikte fiyatlarda geçen seneye göre artışlar yaşandığını söyledi. Yönet, ÖTV indiriminin fiyatlarda indirim yaratmadığını, zamlanan fiyatları bazı bölgelerde geçen yıl seviyelerine gerilettiğini söyledi. “ÖTV, dövizdeki artışın kurbanı oldu” görüşünde birleşen sektör temsilcileri gibi Yönet de, pazarın bir milyon satış potansiyeli olmasına karşın yıl sonuna kadar ancak 750 bin- 900 bin satış adedi planladıklarını aktardı. Pazarın 2016’daki iç satış büyüklüğü ise, 839 bin 371 satışla 1. 4 Milyar Amerikan Doları (USD) olmuştu.

ÖTV serinletmedi

Yönet’e göre, zamlanan klima fiyatları, ÖTV’nin sıfırlanmasıyla ancak geçen yıl fiyatlarına kadar gerileyebildi. Bir milyon satış potansiyeli olan sektörün, 750 bin civarlarında kaldığını aktaran Yönet, pazarın canlandığı ve istedikleri satış rakamlarına ulaşabildikleri yerlerin ise, Şeker Bayramı öncesi bastıran aşırı sıcakların etkisiyle Ege, Antalya, Çukurova, Diyarbakır ve Urfa olduğunu dile getirdi. Yılın başındaki satış adedi beklentilerinin 750 bin - 900 bin bandında olduğunu söyleyen Yönet, mevsim normallerinin üzerindeki sıcakların etkisiyle Türkiye genelinde 900 bin üzerinde bir pazar rakamı ile karşılaşmayı umduklarını kaydetti.

‘Ucuzluk yok’

Bu yıl yaşanan vergi indiriminin satış fiyatlarına 100 lira indirim sağladığını aktaran klima satıcısı bir esnaf, “Fiyatlar geçen seneyle hemen hemen aynı seyrediyor. 100 lira gibi bir oynama oldu. Yurttaş aşırı sıcakların etkisiyle klimalara rağbet gösteriyor; fiyatlar ucuzladığı için değil” dedi. Aynı yerde konuştuğumuz klima alıcısı bir müşteri ise, ÖTV’nin sıfırlanmasına rağmen uygun fiyatta klima almanın güçlüğüne dikkat çekerek, “Fiyat araştırması yaptığım için biliyorum. Bu yıl bir ucuzluk yok” diye konuştu.

Ekimde zam var

Ekim’de klima sektörünün yavaşlayacağını belirten Taner Yönet, yüzde 6-8 arasında zam yaşanacağını söyledi. Ancak Kasım ayında sahil kesimlerinde ısıtma amaçlı klima kampanyaları düzenleneceğini aktaran Yönet, “Tüketicilerin, bu kampanyaların etkisiyle uygun fiyatta klimalara ulaşabileceklerini düşünüyoruz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler