Dünyaya meydan okuyan gizemli ülke Kuzey Kore

Füze ve nükleer silahlanma programlarıyla dünyanın gündeminden düşmeyen Kuzey Kore, 25 milyonluk nüfusunu doyurmak için gıda yardımlarına bile muhtaç.

Yayınlanma: 04.09.2017 - 19:26
Abone Ol google-news

Son dönemlerde füze denemeleri ve nükleer silahlanma programları ile tüm dünyayı tehdit eden Kuzey Kore, aslında dünyanın en zayıf ekonomilerinden biri. 70 yılı aşkın süredir Komünist tek parti rejimi ile yönetilen ülke genellikle dışa kapalı yapısı nedeniyle ‘gizemli ülke’ olarak da anılıyor. Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan raporlara göre ülkenin dış yardımlara bağımlılığı devam ediyor. Yardım kuruluşları, Kuzey Kore’nin 25 milyonluk nüfusunu doyurabilmek için uluslararası toplumdan her yıl 1-1.5 milyon ton gıda yardımı alması gerektiğini vurguluyor. Kuzey Kore bugün dünyanın en kapalı ekonomilerinden biri. IMF üyesi de olmadığı için ülke ile ilgili ekonomik verileri elde etmek kolay değil. Verilerin bazıları birkaç yıl öncesine ait, bazıları tahminden öteye gitmiyor. Yayımlanan raporlar her yıl ülkedeki açlık sorunun artarak devam ettiğini gösteriyor. Ülkede tarım biraz olsun yapılabiliyor fakat olumsuz iklim sebebiyle verim alınamıyor. Nükleer programları nedeniyle de ambargolar, dışarıdan kaynak teminini engelliyor. 2016 verilerine göre ülkenin en büyük ticaret partneri yüzde 92.5 ile Çin. Toplam ticareti 6.6 milyar dolar. Ticaretin yüzde 1.2’si Rusya ile yapılıyor. Ancak Çin’in geçen yıl Kuzey Kore’den yapılan kömür ithalatını yasaklamasıyla ticaretin de ciddi anlamda daralması bekleniyor.

Reuters’in son yayımladığı tabloya göre ülkede kişi başına gelir 2016’da 1.306 dolar. Bu rakam komşusu Güney Kore’de 28.603 dolar. Güney Kore, Kuzey’den 20 bin kilometrekare daha küçük olduğu halde nüfusu Kuzey Kore’nin iki katı. Güney Kore, Kuzey Kore’nin yaklaşık 35 katı daha büyük bir GSYH’ya sahip. Güney Kore’nin kişi başına geliri Kuzey’in 45 katına yakın.

17 yılın en hızlı büyümesi

Kuzey Kore ekonomisi 2009’da yüzde 0.9, 2010’da, yüzde 0.5 küçülürken 2016’da yüzde 3.9 büyüme ile izolasyon ve yaptırımlara rağmen son 17 yılın en hızlı büyümesini gösterdi.

15 saat çalışıyorlar

Ülke vatandaşları her gün ortalama 15 saat çalışıyor. Aldıkları toplam maaşın yalnızca üçte biri kendilerine, geri kalan üçte ikisi de Kuzey Kore devletine kalıyor. Kuzey Kore devleti Çin başta olmak üzere dünya genelinde bazı dış ülkelere işçi gönderiyor. Ülke dışında çalışan işçiler de maaşlarının üçte ikisini Kuzey Kore devletine gönderiyor ve bu işçi dövizleri de ülke ekonomisi için büyük kaynak sağlıyor. Dünya genelinde çalışan Kuzey Korelilerin sayısının 80 bini aştığı ifade ediliyor. Peterson Uluslararası Ekonomi Enstitüsü’nün hesaplamalarına göre Çin dahil tüm dünyadaki Kuzey Koreli işçilerin ülkelerine sağladıkları kaynağın toplam tutarı yılda 90 milyon dolar. Kuzey Kore’nin dış ticareti dendiği zaman şüphesiz ki tablonun içerisinde silah ve nükleer teknoloji satışları da var. Bu kalemler resmi rakamlarda gözükmese de, Kuzey Kore’nin bu alanda yılda 2 milyar dolara yakın bir gelir sağladığı tahmin ediliyor. Tüm bu gelişmeler Kuzey Kore ekonomisinin en azından şimdilik ayakta durmasını sağlıyor.

Kaynak yeraltında

Ülkedeki yer altı kaynaklarının toplam değerinin 6 trilyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. Kuzey Kore’nin kömür, bakır, demir, çinko, altın, manyezit ve dünyada az sayıda rezervi bulunan toprak metalleri başta olmak üzere oldukça zengin yer altı kaynaklarına sahip olduğu biliniyor.

Türkiye ticarette açık veriyor

Dünya ekonomisi ile çok sınırlı bir ilişkisi olan Kuzey Kore, Türkiye’nin dış ticarette açık verdiği ülkelerden. Ekonomi Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye 2015’te Kuzey Kore’ye 4.6 milyon dolarlık ihracat yaparken, karşılığında 14.7 milyon dolarlık ithalat yaptı. 2015’te iki ülke arasındaki ticaret hacmi yüzde 181’lik artışla 19.4 milyon dolar oldu. Türkiye, 2014’te dış ticarette 4.6 milyon dolar fazla verdiği Kuzey Kore’ye 2015’te ise 10 milyon dolar açık verdi. 2016’nın ilk 10 ayında ise Türkiye’nin ihracatı 498 bin dolarda kalırken, Kuzey Kore’den ithalatı ise 5.8 milyon dolar oldu. Türkiye’nin Kuzey Kore ile olan hem ihracatında hem de ithalatında ise ilk sıradaki ürün petrol yağları oldu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler