İzmir'e fuar bereketi

İzmirli ayakkabı imalatçıları, fuar sayesinde dünyanın dört bir yanına satış yapmaya başladı.

Yayınlanma: 08.09.2017 - 22:45
Abone Ol google-news

“Fuar İzmir” ile Türkiye’nin fuarcılık çıtasını yükselten İzmir Büyükşehir Belediyesi, yerli firmaların uluslararası pazarlara açılmasında da öncü rol oynuyor. İzmirli ayakkabı imalatçıları, İZFAŞ’ın getirdiği yabancı alım heyetleri sayesinde dünyanın dört bir yanına satış yapmaya başladı. Fuar İzmir›deki Shoexpo›nun ardından Las Vegas ve Güney Afrika›dan önemli siparişler alan İsmail Pehlivan, onlardan sadece biri.. İzmir Büyükşehir Belediyesi›nin kentin kalkınması için öncülük ettiği sektörlerin başında gelen fuarcılık sayesinde, ekonomide umut veren gelişmeler yaşanıyor. 330 bin metrekare alanı, modern mimarisi ve potansiyeliyle ünü Türkiye sınırlarını aşan Fuar İzmir’i kente kazandıran Büyükşehir Belediyesi, dünyanın sayılı fuar ve kongrelerini kente taşımak, düzenlenen fuarlara ise yabancı ziyaretçi getirmek için son yıllarda adeta kıtalararası mekik diplomasisi yürütüyor. İZFAŞ’ın yurtdışından getirdiği alım heyetleri sayesinde fuara katılan İzmirli ayakkabıcıların önünde yepyeni fırsatlar doğmaya başladı. Bunu en iyi değerlendirenlerden biri de İzmirli ayakkabı imalatçısı İsmail Pehlivan oldu. Fuar İzmir çatısı altında İZFAŞ ve İzmir Ticaret Odası’nın da destekleriyle büyüyen Shoexpo – İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı’ndaki yerini alan Pehlivan, şimdi hem Las Vegas merkezli bir Amerikan firması hem de Güney Afrikalı müşterileri için üretim yapıyor. Üstelik bu fırsattan yararlanan sadece o değil. Yine Işıkkent’te üretim yapan Fırat Güler ve Mehmet Özsevgin gibi ayakkabı imalatçıları da İZFAŞ’ın getirdiği yabancı firmalara ayakkabı satarak, ülke ekonomisine katkıda bulunuyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin fuarlara katılım konusunda verdiği desteklerin önemine dikkat çeken İzmirli ayakkabıcılar, kentteki tüm imalatçı firmaları Fuar İzmir’deki Shooexpo’ya katılmaya davet ediyor. “İZFAŞ, İtalyan ve İspanyolların müşterilerini İzmir›e getiriyor » Babasının 1980’li yıllarda Kemeraltı’nda başladığı ayakkabı imalatçılığını bugün Işıkkent’teki merkezinden dünya pazarlarına taşıyan İsmail Pehlivan, fuarların önemini nasıl keşfettiğini şu cümlelerle anlattı: “Her fuarda yaklaşık 200 firma getiriliyor yurtdışından. Bunlar yurtdışı fuarlarının koridorlarında, restoranlarında otururken bulunup İZFAŞ çalışanlarının aktif pazarlamasıyla, neredeyse kollarından tutup İzmir’e davet edilen insanlar. İZFAŞ’taki arkadaşların verdiği emekle İtalyan, İspanyol firmalarından ayakkabı alan firmalar İzmir’e getiriliyor. Dolayısıyla çok büyük bir fayda sağlanıyor bunlardan. Çoğu ilk defa İzmir’e gelmiş oluyor. Hemen tepki vermiyorlar. 6 ay ya da 1 sene sonra dönüşler başlıyor. Örneğin, Güney Afrikalı bir firma İtalya’dan ayakkabı alıyormuş, İtalyan firmaların Türkiye gibi ülkelerde üretim yaptırdığını öğrenince bize ulaştılar. Şimdi Türkiye’ye geliyorlar. Bir koleksiyon çalışması yapacağız onlarla beraber. Yine İZFAŞ’ın yurtdışı fuarlarında rastlayıp İzmir’e gelmeye ikna ettiği Las Vegas’tan gelen bir Amerikan firması var. Mart ayındaki Shoexpo fuarında standımızı ziyaret etmişler, ürünlerimize bakarak kartımızı alıp gitmişlerdi. Hiç bir sonuç çıkmayan, gezmeye gelmiş firmalardan biri diye düşünmüştük. Geçtiğimiz haftalarda, İzmir’e iş yerimize gelip, küçük bir deneme siparişi verdiler ve kaparolarını gönderdiler. Bu sayede ilk defa ABD’ye mal ihraç etme şansı yakaladık. Bizim gibi imalatçılara düşen, İZFAŞ’ın davet ettiği firmalara en iyi şekilde hizmet etmek. Böylece daha fazla firma İzmir’e gelmeye devam etsin ki, bundan sektör olarak biz kazanalım. Bu iş için Belediye sonuna kadar ön ayak oluyor.

Ticaret Odası varını yoğunu, bütün mesaisini harcıyor. Belediye, İZFAŞ ve Ticaret Odası ne istesek ‘yok’ demediler. Yeter ki bir projeyle gidip, kendimizi ifade edelim. Dolayısıyla iş biraz bizde, bizim gibi imalatçılarda. İnşallah sektörümüzdeki insanlar da birlik olmamızın topluma fayda sağlayacağını anlarlar.” 8 ülkeye İzmir’den ayakkabı satan Fırat Güler de, firmalarının bugünkü konumuna ulaşmasında fuarlara katılmalarının önemine dikkat çekiyor: “İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ’tan yabancı alıcıların getirilmesi konusunda destek alıyoruz. Bu önemli bir gelişme. Son 6-7 fuar çok olumlu geçti. Ama İzmir’deki ayakkabı sektörünün potansiyeli bu değil. Oraya katılan firmaların en az 4-5 katı üretici var. Eğer İzmir bütün üreticileriyle o fuara katılırsa, yurtdışından gelen ziyaretçi sayısının da artacağına inanıyorum. İzmir Ayakkabı Fuarı’ndan daha önce çalışmadığımız Güney Afrika müşterisini Fuar İzmir’de yakaladık. Aynı şekilde Arnavutluk piyasasına da bu sayede girdik.”

‘Çin’i geçeriz’

Sektörün önemli firmalarından birinin sahibi olan Mehmet Özsevgin de düşüncelerini şöyle özetledi: “50 seneden beri ayakkabıcılık yapıyorum. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarından çok memnunum. Ağırlıklı olarak yurtdışına çalışıyoruz. Fuarların bu anlamda çok büyük katkıları oldu. İmalatçı firmalara tavsiyem, mutlaka İzmir Ayakkabı Fuarı’na katılsınlar. Biz birlik beraberlik içinde İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZFAŞ ve Ticaret Odası’nın katkılarıyla üretimde Çin’i geçebiliriz.”

Dünya İzmir’de buluştu

Bu yıl İzmir Enternasyonal Fuarı, 86. kez İzmir’den dünyaya ‘merhaba’ dedi. Fuarın partner ülkesinin güçlü ekonomisiyle Rusya Federasyonu olması ve Rusya’nın 300 kişilik heyetle fuarda yer alması da dünyanın gözünü İzmir’e çevirdi. Fuar’ın 5 günlük uluslararası kısmında sadece Ruslarla 820 milyon dolarlık anlaşma imzalandı. Dünyaca ünlü sanatçıların konser verdiği, dünya çapındaki etkinlerin yer aldığı fuarda; edebiyat sohbetleri, çim konserleri, sokak gösterileri, tiyatrolar ve caz geceleri de fuarı gezenlere akıllardan silinmeyecek izler bıraktı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İEF’nin dünya barışına ve dostluğuna yaptığı katkıya dikkat çekti.

 

İzmir Enternasyonal Fuarı’nın dünya ile entegre çağdaş Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk temeli olduğunu söyleyen Başkan Kocaoğlu, “İzmir Enternasyonal Fuarı’nda her yıl farklı bir ana tema işliyoruz. “Barış” ve “dostluk” ise 86 yıllık fuarın vazgeçilmezidir. Dolayısıyla bu fuar, her şeyden önce kardeşliktir. Ulusların kaynaşması ve kucaklaşmasıdır” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Rusya’nın dünya ekonomisi ve siyaseti içindeki önemli rolü nedeniyle bu yılki fuardan beklentilerinin büyük olduğunu hatırlatarak, “Geçen yıl ivmeyi yükselttiğimiz İzmir Enternasyonal Fuarı’nda bu yıl çıtayı biraz daha yukarı koyduk. Rusya Federasyonu da tıpkı bizim gibi çok istekliydi. İzmir’deki görüşmeler sırasında bu heyecanı ve ilgiyi açıkça gördük. Yakın zamana kadar eğlence temasının ağır bastığı fuarımızın 86.sında, tıpkı geçmişteki parlak dönemlerinde olduğu gibi yeniden ekonomiyi ve ticareti öne çıkardığımız için çok mutluyuz. Yapılan ikili anlaşmaların hacmi, İzmir Enternasyonal Fuarı’nın geleceği açısından çok umut verici.. Amaç hasıl oldu diyebilirim. Biz şimdiden 87. İzmir Enternasyonal Fuarı’nın hazırlıklarına başladık. Yakaladığımız bu başarı ivmesini sürdürmek ve geliştirmek zorundayız. Çünkü bu fuar bize Atamızın mirası” şeklyinde konuştu.

Rusya’nın “partner ülke” olmasında büyük emeği bulunan 2016’nın Aralık ayında bir suikast sonucu yaşamını yitiren Rusya’nın Ankara Büyükelçisi Andrey Karlov’u da şükran ve minnetle anan Başkan Kocaoğlu, “Büyükelçi Karlov ülkesinin bu fuarda çok köklü bir geçmişi olduğunu biliyor ve Rusya’nın onur konuğu olmasını gerçekten çok istiyordu. Bu konuda epeyce emek sarfetti. Dolayısıyla biz bu fuarda, aynı zamanda onun vasiyetini de yerine getirmiş olduk. Büyükelçi Karlov’u şükranla ve minnetle anıyorum” dedi.

Bacasız Fabrika

Sanayi ve iş dünyasının talepleri doğrultusunda nitelikli elemanlar yetiştirerek istihdama katkı sağlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi, bu amaçla eski DGM binasını ‘Meslek Fabrikası’na dönüştürerek kepçe operatörlüğünden makyözlüğe kadar 75 branşta eğitim veriyor. 2006-2017 yılları arasında Meslek Fabrikası Müdürlüğüne bağlı 10 kurs merkezinde 60 bin kursiyere ulaşıldı; bu kapsamda 28 bin 666 kursiyer MEB onaylı sertifika aldı. İzmir’e özgü bir istihdam politikasının geliştirilmesine katkıda bulunmak, başta dezavantajlı gruplar olmak üzere, İzmir’deki işsiz nüfusun iş gücüne katılımını desteklemek, İş gücü yapısı ve sektörler bazında personel, eğitim, nitelik gibi ihtiyaçları belirlemek ve kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla ortak çalışmalar yürütmek hedefleri doğrultusunda çalışan Meslek Fabrikası aynı zamanda İŞKUR hizmet noktası olarak da görev yapıyor. İzmirlilerin ücretsiz yararlanabileceği “Fabrikasyon Laboratuvarı” (Fablab) kurulması için çalışmalarına devam ediyor.

3 ay içinde kurulması planlanan Fabrikasyon Laboratuvarı, araştırmayla üretim arasında, bilgisayar kontrollü aletlerle değişik ölçeklerde ve değişik malzemelerden hemen hemen her şeyin yapılabildiği ve hayal edilenin hızla somut örneğe çevrildiği atölyelerden oluşacak. Ayrıca tasarımlarını somutlaştırmak isteyen sanatçı ve zanaatkârlar bu fabrikadan ücretsiz yararlanabilecek.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler