Merkel’in uyarısı tedirginlik yarattı

Borsa İstanbul’da 5 şirketin ilk 6 ayda 3 milyar lirayı aşan Almanya ihracatı konunun hassasiyetini artırıyor.

Yayınlanma: 18.09.2017 - 23:15
Abone Ol google-news

Merkel’in açıklaması Almanya- Türkiye ekonomik ilişkilerini yeniden piyasanın odak noktasına çekti. Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in “Türkiye ile olan ekonomik işbirliği geri çekilmeye devam edilmek zorunda ve projeler incelemeye alınacak” açıklamasından sonra gözler Almanya ile yoğun ticaret yapan şirketlere çevrildi.

Borsada işlem gören şirketler arasında en çok ihracatıyla öne çıkan 10 şirketin bu yılın ilk yarısındaki satış rakamı yaklaşık 4.5 milyar TL. TEB Yatırım’ın hesaplamalarına göre 2017 ilk 6 aylık bilançolarda Almanya’ya ihracatın toplam cirodaki en yüksek pay aldığı şirket Vestel Elektronik. Vestel’in Almanya’ya yaptığı ihracat toplam cirosunun yüzde 13’ü. Bu da 694.3 milyon TL’ye denk geliyor.

Yüzde 12 ile en yüksek ikinci payı taşıyan Ford Otosan aynı değer bazında en yüksek ihracatı gerçekleştirmiş oluyor. 6 aylık rakam yaklaşık olarak 1.39 milyar TL. Vestel Beyaz Eşya da aynı dönemde Almanya’ya cirosunun yüzde 5’i kadar yani yaklaşık 87.2 milyon TL ihracat gerçekleştirmiş durumda. Arçelik de toplam cirosunun yüzde 7’si olan 678.67 milyon TL’yi Almanya satışlarından elde ediyor.

Tofaş’ın da toplam cirosunun yüzde 5’i ile 429.8 milyon TL’yi Almanya ihracatından sağladığı görülüyor.

Diğer taraftan Doğuş Otomotiv’in 5.2 milyar TL’lik araç satışının tamamına yakını Alman markalardan.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler