AKP’den odaları ele geçirme operasyonu

TOBB’ye bağlı 365 oda ve borsanın seçimi Nisan 2018’e ertelendi. Kulislerde erteleme talebinin hükümete yakın bazı adaylardan geldiği belirtiliyor. Hedef muhalif yönetimleri değiştirmek ve AKP’ye yakın daha fazla kişinin oda ve borsa yönetimlerine girmesini sağlamak.

Yayınlanma: 24.09.2017 - 22:59
Abone Ol google-news

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne (TOBB) bağlı 365 oda ve borsanın seçimleri hükümete yakın kesimlerin yönetimde yer almak istemesi nedeniyle Nisan 2018’e ertelendi. +

Bir hafta sonra başlaması gereken seçimlerin ertelenmesinde ardında 6-7 odanın hükümet nezdinde yaptığı görüşmelerin etkili olduğu belirtiliyor. +

Oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesiyle ilgili tartışmalar İstanbul Ticaret Odası’yla (İTO) başladı. İTO seçimlerinde belirleyici gruplardan olan Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nde (MÜSİAD) İTO için temayül yoklaması yapıldığı haberleri çıkmıştı. Başta İTO olmak üzere aralarında Ege, Marmara ve Doğu Anadolu bölgelerindeki önde gelen birkaç odadaki adayların da hükümet nezdinde yaptığı görüşmelere hükümetin olumlu yanıt verdiği dile getiriliyor.

Yandaşlar devrede

Aldığımız duyumlara göre hükümete yakın bazı adayların mevcut muhalif yönetimi değiştirmek ve AKP’ye yakın daha fazla kişinin oda ve borsa yönetimlerine girmesini sağlamak için hükümetten zaman istediği ifade ediliyor. Daha fazla muhafazakâr ve AKP yanlısının yönetime girmesi için bu adaylar içinde siyasilere yakın olanlar hükümetle görüşme trafiğini yoğunlaştırdı. Hatta bazı adayların direkt Başbakan Binali Yıldırım’la görüşerek “Bize zaman tanıyın, var olan yönetimi devirelim” dediği vurgulanıyor.

Dün seçim erteleme kararının Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından sosyal medyadan AKP üyesi bazı kişiler İzmir Ticaret Odası (İTO) Başkanı Ekrem Demirtaş’ı hedef alan paylaşımlar yaptı. O paylaşımların bazıları şöyle: “İTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın 25 yıllık başkanlık saltanatının sonlanması dileğini de taşıyarak kararın iyi değerlendirilmesi kanaatindeyim. Şimdi Demirtaş düşünsün! Vakit İzmir’de koltuğa yapışmış ve İzmir’in makus talihi olan bu yapıyı değiştirme vaktidir.”

Seçimler normalde 1 Ekim tarihi itibarıyla resmi olarak başlayacağı için zaman kaybedilmeden Bakanlar Kurulu’nun konuya ilişkin kararı, dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, tüm oda ve borsaların bu yılın ekim ayında başlayıp kasımda tamamlanması gereken organ seçimlerinin gelecek yıl nisan ayında yapılması, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın ilgili yazısı üzerine Bakanlar Kurulu’nca kararlaştırıldı. Ankara Ticaret Odası’nın (ATO) seçimleri de, geçen hafta ertelenmişti. Diğer oda ve borsa seçimlerinin ertelenmesi için neden bir hafta beklendiği ise merak konusu.

Kaos yaratacak

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, seçimlerin ertelenmesiyle ilgili, AKP iktidarının tüm kurumları “ele geçirme” anlayışıyla hareket ettiğini, daha önce meslek odalarına yönelik başlatılan demokrasi dışı müdahalelere, oda ve borsa seçimleriyle bir yenisinin eklendiğini vurguladı. Budak, “Oda ve borsa seçimlerine yönelik bu müdahale, iş dünyasında barışı bozacak, kaos yaratacak. Bu kararla, zor günlerden geçen, borç yükü altında ezilen iş dünyasında barış da bozulacaktır. İstiyorlar ki tüm kurumlar yandaş olsun, AKP’li olsun. İtiraz etmeyen, suskun kurumlar olsun” diye konuştu.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, daha sağlıklı ve adil bir seçim sürecinin işletilmesi için tüm oda ve borsa seçimlerinin Nisan 2018’e ertelendiğini belirterek, “Muhtelif odalarda firma kuruluşlarında normalin çok üzerinde artışlar olduğunu tespit ettik. Oda ve borsalarımızdan gelen şikâyet ve talepler nedeniyle seçimleri 6 ay erteleme kararı aldık” ifadesini kullandı.

DEİK Başkanı’nı Zeybekci mi değiştirdi?

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nda (DEİK) üç yıldır Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ömer Cihad Vardan görevinden ayrıldı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci tarafından DEİK Başkanlığı görevine Nail Olpak getirildi. Kulislerde konuşulanlara göre Ömer Cihad Vardan’ın uzun süredir Ekonomi Bakanı ile sorun yaşadığı belirtiliyor. Bakan Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile geçen hafta ABD’ye gitmişti. Burada DEİK Başkanlığı için Cumhurbaşkanı’nı ikna ettiği ifade ediliyor.

Bakan Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın destekleri ile güçlenen DEİK’in tüm kurucu kuruluşlar için önemli bir platform olduğunu, birçok sivil toplum örgütü ve kuruluşta önemli görevleri son derece başarılı bir şekilde yerine getiren Nail Olpak’ın DEİK’te de önemli hizmetler yapacağına inandığını ifade etti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler