Doların ateşi çıktı

Kuzey Irak kaynaklı artan jeopolitik risklerle dolar/TL 3.53’ten kapanan dolar akşam saatlerinde 3.57’yi gördü, Endekste kayıp yüzde 2 civarında.

Yayınlanma: 25.09.2017 - 23:23
Abone Ol google-news

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) Ortadoğu’da istikrarsızlığı ve şiddeti artıracağı yolunda bölgesel ve uluslararası endişe yaratan bağımsızlık referandumu piyasaları hakeketlendirdi. Kuzey Irak’taki referandum kaynaklı jeopolitik risklerdeki artış ile dolar/ TL’de geçen hafta başlayan yükseliş eğilimi sürerken, kur 3.53’ün üzerini test etti, endekste ise yüzde 2 civarında düşüş yaşandı. Kapanışın ardından dolar 3.57’yi gördü. Dün sabah güne 3.50 civarında başlayan dolar/ TL 18 Ağustos’tan beri en yüksek olan 3.5312’ye kadar yükseldikten sonra saat 1654’te 3.5263/3.5273 seviyesinde dalgalandı. Ancak sonra yeniden hareketlenen dolar, hızla tırmandı.

Yatırım Finansman Araştırma Müdürü Akif Daşıran, “Jeopolitik risklerin öne çıktığı risk iştahını etkilediği bir dönemdeyiz, endeks üzerinde baskı yaratıyor” dedi.

Endekste jeopolitik gelişmelere en hızlı tepki veren havayolu hisseleri arasında THY yüzde 5.2 değer yitirerek 8.90 liraya, Pegasus da yüzde 5.19 düşüşle 24.86 lirada işlem gördü.

Endişe yarattı

IKBY Ortadoğu’da istikrarsızlığı ve şiddeti artıracağı yolunda bölgesel ve uluslararası endişe yaratan bağımsızlık referandumunda oy verme işlemi devam ederken, iptal çağrıları karşılık bulmayan Ankara alınabilecek siyasi, ekonomik ve askeri önlemleri değerlendiriyor. Hem Bağdat yönetimi hem de referandumun ayrılıkçı hareketleri güçlendireceğini düşünen Irak’ın güçlü komşuları Türkiye ve İran referandumun iptalini istiyor ve bölgede yeni çatışmaları tetikleyebileceğini belirtiyorlar. Ankara’nın Kuzey Irak’a açılan sınır kapısını kapatıp kapatmayacağı, Kuzey Irak petrolünün dünya piyasalarına ulaşmasını sağlayan boru hattında akışı durdurup durdurmayacağı veya askeri herhangi bir adım atmayacağı merak konusu.

Faizler yükseldi

Öte yandan dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.03 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem saat 16.54’te yüzde 11.03 oldu. Öte yandan iki yıllık gösterge tahvilde ortalama bileşik faiz cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 11.74, valörde son işlemde yüzde 11.80 seviyesindeydi. Dün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 11.86 oldu.

Petrol kazancını korudu

P Petrol fiyatları, OPEC ve Rusya’nın üretim kısıntılarının işlemekte olduğunu işaret etmesi ile kazancını korudu.

50 dolar

Petrol fiyatları, OPEC ve Rusya’nın küresel arz fazlasının giderilmesinde yolun yarısında olduklarını kaydetmesi ve üreticilere odaklanıp işlerini tamamlamaları çağrısında bulunmasının ardından kazancını varil başına 50 dolar seviyesinin üzerinde korudu.

Vadeli Petrol kontratları New York’ta, geçen hafta yüzde 1.5 yükseldikten sonra fazla değişmedi. OPEC Geneş Sekreteri Mohammad Barkindo, cuma günü Viyana’da yaptığı açıklamada, “OPEC öncülüğündeki grup geçen ay arz kısıntılarında taahhütlerine yüzde 100 uydu ve stoklar yoğun bir şekilde azaldı” dedi. Rusya,ihtiyaç duyulduğunda, üretim kısıntılarının mart ayının ötesine uzatılabileceğini işaret ettim.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler