Sayıştay raporuna giren usulsüzlüklerin üstü KHK ile örtüldü

Sayıştay raporunda KHK ile kaldırılan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’ndaki usulsüzlükler yer aldı.

Yayınlanma: 04.10.2017 - 21:45
Abone Ol google-news

Sayıştay, yayımladığı denetim raporu ile 694 sayılı KHK ile kaldırılan Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu ve Türkiye Halk Sağlığı Kurumu hatalarını tek tek ortaya çıkardı. Raporda; 6 milyon kayıtsız hesap, hasta nakilleri sırasında oluşan 2 milyon liralık sapma, kayıtsız kira bedelleri, prim ödemelerindeki hatalar gibi birçok usulsuz işlemler sıralandı. Söz konusu kurumların hatalara karşı; “zamanaşımı, “personel hatası” yanıtları vermesi dikkat çekti. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’ndan Sayıştay raporuna takılanlar şöyle:

-6 milyon hesabın kaydı yok: Sayıştay, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu raporunda; kişilerden alacaklar hesabında toplam 6 milyon 231 bin olmasına rağmen takiplerinin yapılmadığı tespitine yer verdi. Verilen yanıtta alacak tutarların zamanaşımına uğradığı savunulması yapılsa da Sayıştay, kayda alınsa da işlem yapılmadığını kaydetti.

-Hasta nakilde 2 milyon sapma: Raporda; Genel Sağlık Sigortası kapsamındaki hastalara acil yardım süreci içindeki nakil sırasında ücretlendirme yapıldığını ortaya koydu. Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, Bakanlık ile SGK arasında imzalanan sözleşmeye uygun olduğu yanıtını verdi. Sayıştay ise Bakanlık ile SGK arasında imzalanan sözleşmede hasta nakil hizmetlerinin de yer aldığını söyleyerek verilen yanıtı çürüttü. Sayıştay, sadece bu durumdan dolayı tam 2 milyon 884 bin 886 TL sapma olduğunu kaydederek, sözleşmeye uygun yapılması konusunda uyardı.

-Borç takibi yok: Raporda, Türkiye Kamu Hastanelerine bağlı sağlık tesislerinin SGK’ye ve Gelir İradesi Başkanlığı’na borçları olduğunu ve bu borçların takip edilmediğine de yer verildi.

-Atık ilaçlar kayıp: Atık hale gelen ilaçların gönderilmesi gereken “157 diğer stoklara” gönderilmediğini ortaya koyan rapor, sadece 2016 yılı içinde 258 bin 561 liranın giderleştiğini tespit etti.

-Sözde hedefler: Sayıştay, kurumun performans programında yer alan hedefleri de tartışmaya açtı. Sayıştay; kurumun hedefler bölümünde yer alan “Kamu sağlık tesislerinin altyapısını, kapasitesini, kalitesini ve dağılımını iyileştirmek” ve “Sağlık hizmetinin kalite ve verimliliğini artırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak” ifadelerine “Hedef ile ilgisiz” nitelemesi yaptı. Sayıştay’a göre Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun bir yıllık bilançosu şu şekilde:

-Kira bedelleri kayıtsız: Raporda, aile hekimlerinden temin edilen kira bedellerinin gelir hesaplarına kaydedilmediği ortaya çıktı. Kurumun bu hataya “yoğunluktan dolayı” yanıtını vermesi dikkat çekti.

-Prim ödemesinde de hata: Sayıştay, halk sağlığı müdürlüklerinin personel çalıştırdığı halde SGK ve Genel Sağlık Sigortası primlerine ilişkin ödeme yapmadığını da açığa çıkardı. Kurumun bu hataya yanıtı ise “personel hatası” oldu.

-İşçi aleyh ine hatalar: Kuruma bağlı sağlık tesislerinde çalışan personellerin yaptığı toplu iş sözleşmelerinin gereğince yapılması gereken fiyat farkı ödemelerinin de hatalı olduğunu kaydeden Sayıştay, “İşçi aleyhine yeni bir durum oluşacak ve ileride tüm ülke çapında davalara konu olabilecektir” ifadelerine yer verdi. Sayıştay, asgari ücret artışına dikkat ederek işçi lehine uygulamalar sağlayacağını savunan kuruma, ücret zammının nasıl olması gerektiğini hiçbir tereddüde yer vermeyecek şekilde belirlenmesini istedi.

-Ölçülemeyen hedefler: Sayıştay, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu’na benzer şekilde Türkiye Halk Sağlığı Kurumu’nun hedeflerini de eleştirdi. “Tütün kullanımı ve maruziyetini azaltmak”, “Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının görülme sıklığını ve etkisini azaltma” ve “Sağlıksız beslenme ve hareketsizlikle mücadele etmek” hedeflerini belirleyen kuruma, bu hedeflerin ölçülmesinin mümkün olmadığını söyledi.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler