‘Aile boyu’ usulsüzlük

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ilişkin Sayıştay denetim raporunda bakanlık tarafından ödenmemesi gereken primlerin SGK’ye yatırıldığı ortaya çıktı.

Yayınlanma: 04.10.2017 - 22:01
Abone Ol google-news

Sayıştay tarafından yayınlanan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ilişkin denetim raporunda usulsüz prim ödemelerinin olduğu ortaya çıktı. Sayıştay, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ilişkin 2016 yılına ait denetim raporunu yayımladı. Rapor; sigortalılar, aile içinde kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olanlar ve 18 yaşını doldurmamış çocuklar dışında da Bakanlık’ın Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim ödediğini kaydetti. Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Projesi üzerinden yapılan sorgulamalar sonucu, Genel Sağlık Sigortası kapsamında tescillerinin devam etmemesi gereken kişilerin SGK tarafından devam ettirilip bakanlığa gönderildiği, bakanlığın da primleri ödediği tespiti yer aldı. Sayıştay raporunda; “Kişilerin işe girmesi sonucu primleri işverenleri tarafından ödenmesine rağmen Bakanlığın da bu kişiler için prim ödediği anlaşılmıştır. Evlenip aileden çıkan kız çocuklarının eşi çalışıyor ise genel sağlık sigortalılığı bakımından eşinin bakmakla yükümlü olduğu kişi kapsamına girdiği için artık primlerinin ödenmemesi gerekirken ödendiği anlaşılmaktadır. Ayrıca, aileden evlenip çıkan bir kişi olduğu için ailede kalan kişilerin gelir tespitinin yeniden yapılıp genel sağlık sigortalılığı açısından kapsamında devam edip etmeyeceklerinin değerlendirilmesi gerekmektedir” ifadeleri yer aldı.

2015’te istenmiş

Bakanlık tarafından gönderilen yanıtta; sigortanın yükümlülüklerinin SGK Başkanlığı’nda, prim ödeme yükümlülüğünün Bakanlık’ta olduğu savunması yapıldı. Tescil değişikliği ile ilgili olarak herhangi bir görevi olmadığını ancak tescil edilen primleri ödeme zorunluluğu bulunduğunu ifade eden Bakanlık, “Gerekli kontrol ve tetkiklerinin yapılabilmesi amacıyla, SGK Başkanlığı’ndan GSS prim ödemeleri yapılan kalemlere ait ayrıntılı bilgilerin, Dosya Transfer Protokolü (FTP) dosyası üzerinden tarafımıza gönderilmesi hususu, talep edilmiş ve 01.06.2015 tarihinden itibaren FTP dosyası üzerinden verilere erişim sağlanmıştır” denildi. Sayıştay ise bu durumun Bakanlık’ın mevzuatta belirtilen kontrolleri yapmasına engel olmadığını kaydederek yaklaşık 8 milyon kişiyi kapsayan prim ödemelerinin sağlıklı bir şekilde yürütülebilmesi için Sağlık Provizyon Aktivasyon Sisteminin kurulup işler hale getirilmesini istedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler