Sanayici istikrar ve hukuk güvenliği ister

Türkiye ekonomisindeki kırılganlık artıyor. Uzmanlara göre siyasi çalkantılar zaruri ekonomik reformların yapılmasına imkân tanımadı.

Yayınlanma: 13.10.2017 - 21:37
Abone Ol google-news

ABD ile yaşanan krizin Türk ekonomisinin kırılganlığını yansıttığına dikkat çeken uzmanlar reform çağrısı yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu danışmanı ise durumun sanıldığı kadar kötü olmadığını savundu. İstanbul borsa endeksi son ayların en düşük puanına gerilerken Türk Lirası’nın dış değeri de geçici olarak tarihinin en kötü kurlarını gördü.

Problem zirvede

Deutsche Welle’ye konuşan Alman Dış Ticaret Odası İstanbul Temsilcisi Jan Nöther, “Sanayi sektörü uzun vadeli yatırımlarından verim alabilmek için istikrar ve hukuk güvenliği arar. Orta ölçekli Alman işletmeleri her iki bakımdan da Türkiye’yi sakıncalı buluyor” dedi. Nöther, Türkiye ile Almanya arasındaki ekonomik ilişkilerin sağlam olduğunu belirterek “Ancak temelde ilk çatlaklar oluşmaya başladı” diye konuştu.

Hamburglu sosyolog Yaşar Aydın ise “Türkiye’deki siyasi gelişmeler ve öncelikle de başarısız darbe girişimi, anayasa referandumu ve referandumun yol açtığı siyasi çalkantılar zaruri ekonomik reformların yapılmasına imkân tanımadı” ifadesini kullandı. Aydın, problemin kaynağını devletin zirvesinde görüyor. Ona göre “Cumhurbaşkanı Erdoğan sürekli faizlerin düşürülmesini talep etmekle, kendi prestijini sağlamlaştırmak için ekonomik popülizm yapmış oluyor.”

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın ekonomiden sorumlu başdanışmanı Hatice Karahan ise, durumun sanıldığı kadar kötü olmadığını anlatma gayretine girdi. Karahan, Türk ekonomisinin doğru yolda olduğunu belirterek, “Hafta ortasına kadar lira değer kaybının yarısını telafi etti. Döviz kurlarının daha da düzelmesi tarafların konuyu tatlıya bağlama arzusuna bağlı” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler