119 bin yeni işsiz

Temmuzda işsiz sayısı 3.5 milyona dayandı. Beş gençten biri işsiz, üç genç kadından biri hem işsiz hem eğitimsiz. Çalışanların yüzde 35’i kayıt dışı.

Yayınlanma: 16.10.2017 - 23:53
Abone Ol google-news

İşsizlik oranı haziran, temmuz, ağustos aylarını kapsayan temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre değişim göstermeyerek yüzde 10.7 seviyesinde gerçekleşirken, mevsimsellikten arındırılmış işsizlik bir önceki döneme göre 0.1 puanlık artış ile yüzde 11.2 oldu.

Böylece ocak döneminde yüzde 11.7 olan ve kademeli düşüşle haziran döneminde yüzde 11.1’e gelen arındırılmış işsizlik verisinde düşüş temmuz döneminde durdu. Arındırılmış veri, istihdam teşviklerine rağmen bir önceki döneme göre işsizlikte bir iyileşme olmadığını ortaya koyuyor. Analistler istihdam piyasasında genel görünümün halen değişmediğine işaret etti. Hem işsiz sayısının artması hem de işgücüne yeni katılanların sayısının istihdam edilenlerden daha fazla olması nedeniyle işsizlik artıyor.

Türkiye İstatistik Kurumu, (TÜİK) 2017 Temmuz’a ilişkin işgücü istatistiklerini açıkladı.

Gençler iş bulamıyor

Buna göre Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı temmuz döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 119 bin kişi artarak 3 milyon 443 bin kişi oldu. Aynı dönemde tarım dışı işsizlik oranı da değişim göstermeyerek yüzde 13 olarak tahmin edildi. Genç nüfusta (15- 24 yaş) işsizlik oranı 1.3 puanlık artış ile yüzde 21.1 olurken, 15-64 yaş grubunda bu oran 0.1 puanlık azalış ile yüzde 10.9 olarak gerçekleşti.

İstihdam edilenlerin yüzde 20.9’u tarım, yüzde 18.6’sı sanayi, yüzde 7.6’sı inşaat, yüzde 52.8’i ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında tarım sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0.2 puan, inşaat sektörünün payı 0.2 puan artarken, sanayi sektörünün payı 0.4 puan, hizmet sektörünün payı 0.1 puan azaldı.

Yatırım şart

Temmuz döneminde işgücü 137 bin kişi artarak 31 milyon 68 bin kişi olurken, haziran döneminde yüzde 52.7 olan işgücüne katılım oranı yüzde 52.9’a yükseldi. Ekonomi yönetimi Türkiye ekonomisinin artan işgücüne katılım oranları nedeniyle her yıl en az bir milyon kişiye yeni iş yaratılması gerektiğini bunun için de büyümenin yüzde 5-6 patikasında ya da daha üzerinde gerçekleşmesinin gereklilik olduğunu ifade ediyor. Analistler diğer yandan işgücü piyasasına anlamlı bir destek için büyümenin yatırımlar yoluyla sağlanmasının da gerektiğine dikkat çekiyor.

OVP’ye göre işsizliğin 2017’de yüzde 10.8 seviyesinde gerçeklemesi bekleniyor.

Stajyerler ucuz işgücü oldu

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Dairesi’ne (DİSK-AR) göre, istihdamda mucize yok, 1 milyon 300 bin çırak, stajyer ve kursiyer var. DİSK-AR’ın değerlendirmesi şöyle:

* TÜİK Temmuz 2017 verilerine göre istihdamda 1 milyon, 121 bin artış yaşandı. Böylece istihdam bir yılda yüzde 4 oranında artmış oldu. TÜİK verilerinde bu istihdam artışının gerçek nedeni yer almıyor.

* SGK sigortalı verilerine bakıldığında istihdam artışının gerçek yüzü ortaya çıkıyor. SGK verilerine göre, son bir yılda (Haziran 2016- 2017) sigortalı çalışan sayısında (5510 sayılı yasanın 4/a maddesi kapsamında, işçi ve işçi benzeri bağımlı çalışanlar) 1 milyon 57 bin artış yaşandı. Ancak, zorunlu sigortalı sayısı azalırken, çırak, stajyer ve kursiyer sayısında astronomik bir artış yaşandı.

* Haziran 2016’da 386 bin olan çırak, stajyer ve kursiyer sayısı, Haziran 2017’de yüzde 437 artarak 1 milyon 689 bine yükseldi. Zorunlu sigortalı işçi sayısı son bir yılda 265 bin azalırken, çırak, stajyer ve kursiyer sayısında 1 milyon 303 bin civarında arttı.

Kadınlar çalışmıyor

* Temmuz döneminde kadın işsizliği 0.6 puan artarak 14.6’ya yükseldi. Genç kadın işsizlik oranı bir önceki yılın temmuz ayına göre 2.9 puan artarak yüzde 27.5’e yükseldi.

* En hızlı artan işsizlik türü ise tarım dışı genç kadın işsizliği oldu. Tarım dışı genç kadın işsizliği 4.7 puan artarak 36.3’e yükseldi.

Teşvikler iş yaratmıyor

İş Yatırım ekonomisti Muammer Kömürcüoğlu, “Büyümedeki güçlenme ve istihdam teşvik paketine rağmen istihdam piyasasında güçlü bir iyileşme yok. Ayrıca sanayi istihdamında görülen azalma dikkat çekiyor. Üçüncü çeyrekte büyümedeki ivme kazancına bağlı olarak işsizlik oranındaki düşüşün artabileceğini düşünüyorduk ancak üçüncü çeyreğin ilk verisi bu görüşü henüz desteklemiyor. Yılın kalanında istihdam piyasasında güçlü bir iyileşmeden uzağız” dedi.

QNB Finansbank Ekonomisti Deniz Çiçek de ekonomik aktivitedeki artışa paralel işgücü piyasası göstergelerinin bu yıl iyileştiğini ancak iyileşmenin temmuzda durduğunu söyledi.

Öte yandan Temmuz 2017 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 0.9 puan artarak yüzde 35.2 olarak gerçekleşti.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler