Su fakiri olacağız

TGDF’nin hazırladığı rapora göre, tarım ve gıda, Türkiye’de iklim değişikliğinden en çok etkilenecek sektörler olacak. Sulamaya dayalı tarım sıkıntıya girecek.

Yayınlanma: 18.10.2017 - 00:02
Abone Ol google-news

Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu (TGDF), “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Tarımda Sürdürülebilirlik” raporunda günübirlik politikalarla değil, uzun vadeli ve bilimsel bir yaklaşımla hemen harekete geçilmesi gerektiğinin altı çizildi

TGDF Çevre ve Tarım Komisyonu adına; İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mikdat Kadıoğlu başkanlığında hazırlanan “Türkiye’de İklim Değişikliği ve Tarımda Sürdürülebilirlik” raporuna göre, 2050’den itibaren özellikle kış aylarında 250-300 mm’ye varacak olan azalmalar yüzünden, Ege ve Akdeniz kıyılarında, Güneydoğu ve Doğu bölgelerinde kuraklığın yaşanabileceği uyarısı yapıldı. Raporda şu tespitlere yer verildi:

* Karla kaplı alanlarda, kar yağışlı gün sayısı ve kar yağışı miktarlarında azalmalar olacak, kıyılarımızda deniz su seviyesi yükselecek. Meteorolojik afetler, Türkiye’nin güneyinden kuzeyine doğru sayı ve şiddet bakımından artış gösterecek.

* Artan nüfus, iklim değişikliği ve azalan su kaynakları nedeniyle kişi başına kullanılabilir yıllık su miktarının 1.000 metreküpün altına inmesi ile Türkiye’nin ‘su fakiri’ olması bekleniyor.

Fiyat yükselecek

* Tarım ve gıda, Türkiye’de iklim değişikliğinden en çok etkilenecek ve en savunmasız sektörler. Yağış yetersizliği, su sıkıntısı ve aşırı hava olaylarındaki artış; bitkisel üretime uygun alanların azalması ve kuzeye doğru kaymasına yol açarak, tarım ve gıda üretimimizi sınırlayacağı için fiyatlar yükselecek, ithalat artıp ihracat düşecek.

* Sıcaklıktaki artış, insan, bitki ve hayvan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yapacak, haşere, hastalık ve ölüm oranları artacak, yarı kurak bölgeler daha kurak hale gelecek, sulama suyu talebi bugüne göre yaklaşık iki katına çıkacak.

Harekete geçin


* Türkiye’nin mevcut su kaynakları ve gıda sorunlarına yeni sorunlar eklenecek, sulama, içme ve kullanma suyunda sıkıntılar yaşanacak. Bölgeler arasında su için büyük rekabet yaşanacak.Türkiye’de güvenli gıdaya ulaşma imkânlarını azaltacak.

* Harekete geçilmemesi durumunda sulamaya dayalı tarım sıkıntıya girecek. Türkiye’de Tarım Üretim Havzaları, değişen iklim şartları dikkate alınarak belirlenmeli.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler