Türk fındığına alternatif arayışı yatırımcıyı Himalaya'ya götürdü

3,3 milyar dolarlık sermayesi olan İsviçre fonu ResponsAbility, Himalaya fındığına yatırım yapacaklarını duyurdu. Fon yetkilileri, fındık üretiminin % 70'inin Türkiye'de yapıldığını ve üreticilerin sadece Türk fındığına bel bağlamak istemediklerini söyledi.

Yayınlanma: 20.10.2017 - 10:43
Abone Ol google-news

İsviçre fonu ResponsAbility Investments (AG), Himalaya fındığı üretimine yatırım yapmaya karar verdi. Himalaya fındığının Nutella gibi ürünlerde kullanılacağını umduklarını belirten Zürih merkezli fonun CEO'su Rochus Mommartz, “Fındıkta üretimin % 70'i Türkiye'de, ama üreticiler sadece Tür fındığına bel bağlamak istemiyor" diyor.

Yatırımcılar genel olarak atıl ürün alımına yönelirken, ResponsAbility tam tersi bir yönelimle pazarın sınırlı olduğu ve benchmark'ın olmadığı ülkelere yatırım yapıyor. Yatırımları dünyanın görece yoksul ülkelerine yönlendiren fon, ana akım yatırımcının haberdar olmasının muhtemel olmadığı şirketler lehine bahis oynuyor. Finans, tarım ve yenilenebilir enerji alanında özel borç ve öz kaynak satın alan ResponsAbility, yatırımın % 80'ini borçlara, % 20'sini ise öz kaynaklara yapmış durumda. 100 civarı ülkede 550 şirkete dağılmış olan 3.3 milyar dolarlık fonun Mısır'da mobil ödeme, Gürcistan'da mikrofinans, Togo'da ise kaju yatırımları var.

Bloomberg'in haberine göre Mommartz “Bu hayır işi değil. Getiri bekliyoruz.Buna ihtiyaç var - bu iyi bir yatırım. Bu kimi araçlara değil, reel ekonomiye yatırım” diyor.

"Emtiaya ihtiyaç var. Farklı tarafların stratejik ilgisi oluyor" diyen Mommartz, "İlgi daha da artacak, çünkü şirketler için girdiyi güvence altına almak git gide daha önemli hale geliyor" diye devam etti. En büyük müşterileri İsviçre emeklilik fonları olan fon, tarımda özel sermaye yatırımlarından % 15-18 dolaylarında net geri dönüş hedefliyor.

Somali gibi siyasi riskin çok yüksek olduğu kimi ülkelerde yatırım yapmadıklarını belirten Mommartz, "Burada sabra ihtiyaç var. Kimi yatırımcılar aylık geri dönüş ve aylık likidite bekliyor. Biz bunu yapamayız" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon