Faizde indirim arayışı

TBB Başkanı Aydın, bankacılar olarak da düşük faiz ortamı istediklerini belirterek “Faizler düşük olmazsa yatırımcılarımızın rekabeti güçleşir” dedi.

Yayınlanma: 20.10.2017 - 21:58
Abone Ol google-news

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Başkanı Hüseyin Aydın, faiz oranının düşmesi için çalışmalar yürüttüklerini aktardı. Vodafone Türkiye’nin sponsorluğunda gerçekleşen CEO Club ‘Bankacılar Zirvesi’nde konuşan Aydın, “Kaynaklar miktar olarak kıt, kıt olan şeyler pahalı, bunun ucuzlatılması bankaların birinci hedeflerinden biri. Kaynak var ancak kıymetli, finansal matematiğin tutmadığı işin finansmanında olamayız.

Faiz oranlarının düşük oluşu yatırımlar için teşvik edicidir ancak talepteki gelişmeler ve belirsizliklerin azalması da yatırımları olumlu kılan etkenlerdir” dedi. Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Ümit Leblebici’ye göre ise, Türkiye’de faizlerin düşürülmesinin bir yolu da sermaye piyasalarının gelişimi.

Mevcut durumda piyasaları dengeli bulduklarını, bunun devam edeceğini düşündüklerini aktaran Aydın, enflasyona ilişkin beklentilerdeki iyileşmenin, geleceğe yönelik öngörüleri ve risk primlerini olumlu yönde etkilediği oranda TL’ye talebin artacağını söyleyerek, “Faizler üzerindeki baskı azalacak. Kaynak var ancak kıymetli, finansal matematiğin tutmadığı işin finansmanında olamayız” şeklinde konuştu.

Rekor var

Banka-reel sektör ilişkisinin sağlıklı olduğunu ifade eden Aydın, olağanüstü dönemlerde daha yüksek bir tolerans ile çalıştıklarını söyledi. Aydın, Türk bankacılık sektörünün aktif kalitesinin doğru yönetilmesi gerektiğini belirterek, kredilerdeki artışın geçen yılın iki katından daha fazla olduğunu dile getirdi. Eldeki bazı kıymetlerin menkulleştirilmesi konusunda daha cesur olmak gerektiğine değinen Aydın, “Ekonomide 2018’de yüzde 5 büyüme bekliyorum. Bankacılıkta özkaynakları büyütmeye devam etmemiz gerekiyor, Türk bankacılık sektörü şu anda yüzde 20 ile dünyadaki en büyük kredi büyümesini realize etti, 2018’de de rekor bizde olacak” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler