İnşaatta krizin ayak sesleri yükseliyor

Sektörde durgunluk ve krizi dillendirenler her geçen gün artıyor. Lüks konutlarda ciddi sıkıntı var. Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum’a göre satışlar eskisi gibi iyi gitmiyor.

Yayınlanma: 26.10.2017 - 23:15
Abone Ol google-news

İnşaat sektöründeki durgunluğu sektörün en büyükleri de dillendirmeye başladı. Her noktası beton haline gelen İstanbul’da konut satışları eskisi gibi iyi ilerlemiyor. Özellikle markalı konutların satışında düzenlenen kampanyalar bile işe yaramıyor.

Geçen hafta Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu sektördeki durgunluğa işaret ederken dün de sektörün en önemli oyuncularından TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO Genel Müdürü Murat Kurum, birkaç yıl öncesinde bir proje satışa çıktığında lansman sürecinde rahatlıkla yüzde 70 satış oranlarını yakaladıklarını belirterek “Şimdi böyle bir satış olması mümkün değil. Artık aynı hat boyunca hep aynı kitleye hitap edecek projeler yapılmamalı. 9 kilometrelik yol boyunca sadece AVM’ler olmamalı. Burada bir planlama olmalı” dedi.

Şirketlerin kendi finansman gücünün üstünde iş yaptığını aktaran Murat Kurum, “Biz projelerimizde bunun önüne geçmek için teminat mektupları istiyoruz. İnsanların gücü oranında işe girmesi gerekir. Bu faiz ortamında özkaynağı olmayan firmaların iş yapması zor. Özel sektörde de iş bitirme belgesi ve özkaynağı güçlü olanları sahaya sürmemiz lazım” diye konuştu.

Borcu bitirmek zor

Konut satışlarını arttırmak için Emlak Konut öncülüğünde başlatılan kampanyalarla ilgili olarak da Kurum, ilk iki kampanyanın iyi olduğunu ancak son kampanyanın daha aşağıda olduğunu, bu kampanyaları geleneksel hale de getirmek istemediklerini aktardı.

kapsamında yeni formüller üzerinde çalışıldığını dile getiren Murat Kurum, “Burada bir fon oluşturulabilir. Varlık Fonu sistemiyle de ilerlenebilir. Konut Sertifikası modeli olabilir, biz bunu iyi anlatamadık. Geçen kampanya döneminde firma olarak 20 yıl vade sistemini gerçekleştirdik ancak çok zorlandık. Kişi başı gelirin 10 bin dolar olduğu ülkemizde konut borcunu 10 yılda bitirmek zor. Emlak Bankası için de çalışmalar devam ediyor” dedi.

Öte yandan Emlak Konut GYO ve Cihan İnşaat- Konut Yapı ortaklığıyla Bahçekent’te hayata geçirilen ‘Avrupark Hayat’ projesinde satışlar başladı. 1095 konut ve 81 ticari üniteden oluşan projede, daire fiyatları ise 220 bin TL’den başlıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon