Benzin zirve yaptı

Bir litre benzin ilk kez 5.5 liradan satılacak. Fiyat artışına sebep olarak ise döviz kurundaki dalgalanmalar ve ham petrol fiyatlarının artışı gösteriliyor.

Yayınlanma: 30.10.2017 - 23:23
Abone Ol google-news

 

Benzin ve akaryakıt fiyatları 2017’de toplam 66. kez zamlanarak, litre fiyatının 5.5 TL’yi görmesine neden oldu. Benzinde 5 gün önce, akaryakıtta ise bir ay önce fiyat artışı yaşanmasına rağmen, yeniden fiyat artışına gidildi. Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası’nın (PÜİS) yaptığı açıklamada, “31 Ekim 2017 tarihinden geçerli olmak üzere rafineri çıkış fiyatlarındaki değişiklikten dolayı benzin grubunda 12 kuruş, motorinde 17 kuruş fiyat artışı meydana gelmiştir” denildi. Benzin fiyatlarına en son 26 Ekim’de 9 kuruş zam yapıldığını, motorine yapılan son zammın ise 27 Eylül’de yaşandığını hatırlatan Petrol Sanayi Derneği Petrol Sanayi Derneği (PETDER) Genel Sekreteri Niyazi İlter, fiyat artışının dövizdeki dalgalanmalardan ve ham petrol fiyatlarının artışından kaynaklandığını anlattı.

Dolar artırdı

Dünyada ve Türkiye’de ham petrol fiyatlarındaki değişimin ürün fiyatlarına, akaryakıt ve pompa fiyatlarına birebir yansıdığını ifade eden İlter, ham petrol ve akaryakıt ürünlerinin büyük bir miktarının piyasalardan ABD Doları üzerinden alındığını hatırlatarak, döviz kurundaki dalgalanmalara değindi. Türkiye’nin uluslararası piyasalardaki fiyat dalgalanmalarından geç etkilendiğini dile getiren İlter, ham petrol fiyatının 56.8 Dolar’dan 59.3 Dolar’a çıktığını; Dolar’ın ise geçen günlerde 3.80’i gördüğünü anımsatarak, “Döviz kurlarındaki yukarı yönlü dalgalanmalar yaşandıkça, benzin ve akaryakıt fiyatları artacaktır” dedi. Yapılan artışla birlikte İstanbul’da benzinin litre fiyatı 5.38 TL’den 5.50 TL’ye; motorinin litre fiyatı ise 4.76 TL’den 4.93 TL’ye çıkarken; Ankara’da benzin litre fiyatı 5.41 TL’den 5.53 TL’ye, motorin litre fiyatı ise 4.76 TL’den 4.93 TL’ye; İzmir’de ise benzin litre fiyatı 5.37 TL’den 5.49 TL’ye, motorin litre fiyatı ise 4.79 TL’den 4.96 TL’ye çıktı.

Yeni zamların habercisi

Yapılanan tüketiciye haksızlık olduğunu söyleyen Aydın Ağaoğlu, “Artışlar anında, indirimler geçikmeli. Bu artışların sebebi yurttaş değil, bedeli de ona ödetilmesin” dedi.

Akaryakıt zamlarının durdurulması gerektiğini ifade eden Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, spekülatif artışın direkt olarak pompa fiyatlarına yansıtılmasının tüketiciye haksızlık olduğunu aktardı. Döviz kurlarındaki artışın anında zam olarak yansıdığını; düşüşün ise gecikmeli indirim yarattığını belirten Ağaoğlu, “Bunun sebebi yurttaş değil. Bedelinin de yurttaşa ödetilmemesi gerekir” dedi.

‘EPDK devreye girsin’

Her gün kullanılan toplu taşımalardan, tarımsal üretime kadar akaryakıtın yaşamın her alanında önem arz ettiğini kaydeden Ağaoğlu, “Tarımda kullanılan benzin ya da motorinin zamlanması, tüketicinin mutfak alışverişinin zamlı olmasına sebep olur. Bu, yeni zamların habercisidir” diye konuştu. Tüketicinin bilinçlendiğini ancak akaryakıtın boykot edilecek bir ürün olmadığına değinen Ağaoğlu, “Vatandaşın burada yapabileceği bir şey yok. Kamu otoritelerinin bir adım atmasını bekliyoruz. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) yetkisini kullanıp devreye girmesini ve bu zamlara izin vermemesi gerektiğini düşünüyorum” diye konuştu.

Asgari ücretin iki katına denk

Bir yurttaşın aylık akaryakıt harcamasının asgari ücretin iki katına denk geldiğini ifade eden Akaryakıt Tüketicileri Derneği (ATO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Av. Abide Gülel, “Petrol rezervine sahip bir ülke olmadığımız için üst üste yapılan zamlara alıştırıldık” dedi. Gülel, yurttaşın zam artışından etkilenmemesi için elektrikli araçların kullanılmasının önünün açılması gerektiğini belirtti. Son düzenlemelerle İstanbul’daki bir yurttaş, satın aldığı bir litre motorin için (4.93 TL) 3.25 TL vergi ödeyecek. Türkiye, yüzde 66.22’lik vergi yükü ile motorinde en fazla vergi yüküne sahip 8. ülke. Benzindeki vergi ise yüzde 60 civarında.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler