Faize giden parayla yıllık ücretler ödenir

KESK, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda görüşmeleri devam eden 2018 bütçesiyle ilgili rapor hazırladı. Bütçe açığını kapatmak için halkın cebine daha fazla el uzatıldığını anlatan KESK, giderdeki artışın halka “zam furyası” ve “daha fazla vergi” olarak döneceğini belirtti.

Yayınlanma: 31.10.2017 - 23:58
Abone Ol google-news

KESK, faiz giderleri için bütçeden ayrılan 72 milyar lira ile memurların ve asgari ücretlilerin bir yıllık ücretlerinin ödenebildiğine işaret ederken, kamu- özel işbirliği projelerinin yükünün de halka yıkıldığını bildirdi. Raporda şu değerlendirmelere yer verildi:

Enflasyonun yüzde 9 tahmin edildiği koşullarda bütçe giderleri yüzde 18.3 artırıldı. Son on yılın bütçe giderleri hedefindeki sapmalar bu artışın halka, emekçilere yol, su, elektrik olarak değil, zam furyası ve daha fazla vergi olarak döneceğini gösteriyor.

2017’de oluşan 47.5 milyar lira bütçe açığı için Hazine’den borçlanılarak karşılanacak tutar en fazla 52.3 milyar lira. Buna rağmen AKP TBMM’de görüşülmekte olan torba yasaya Hazine’nin borçlanma limitine 37 milyar liralık bir ilave yapılmasını içeren madde eklendi. Bütçe yasasına tamamen aykırı olan bu düzenleme ile toplam borçlanma limitinin 84.5 milyar liraya çıkarılması hedefleniyor.

Hem doğrudan vergiler hem de dolaylı vergilerin yükü ücretli kesimin, emekçi sınıfların omzunda.

Bir önceki yıl 58 milyar lira olarak tahmin edilen faiz giderlerinin 2018 yılında yüzde 24 artışla 72 milyar liraya çıkması öngörülmektedir. Buna göre büyük bölümü emekçi kesimlerden alınacak olan toplam 599 milyar lira tutarındaki vergilerin yüzde 12’si faize gidecek. Kamu emekçilerinin maaş artışları karşısında son derece cimri olan siyasi iktidar faiz giderlerinde kesenin ağzını sonuna kadar açmaktadır.

Kamu emekçilerinin 2018 maaşlarında yapılan yıllık yüzde 5.82 artışı yük gören hükümet faiz giderlerindeki yıllık yüzde 24 artışı yük olarak görmüyor. 3.5 milyon kamu çalışanı için bütçeden 183 milyar lira personel gideri ayrılırken bu tutarın yaklaşık yüzde 40’na denk gelen 72 milyar lira faiz gideri olarak ayırabilmektedir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler