Ucuz et yine lafta kaldı

Et ve Süt Kurumu’nun dün itibarıyla başlattığı ucuz et uygulaması, ne marketlerde ne de tüketicide karşılık buldu. Uygulama ile kıyma ve kuşbaşının 29 ve 31 TL’den satılacağı söyleniyordu fakat fiyatlar ancak 1-2 TL düştü.

Yayınlanma: 01.11.2017 - 21:55
Abone Ol google-news

Ucuz et uygulamasıyla kırmızı ette 10 lirayı aşkın indirim yaşanması beklenirken, fiyatlar ancak 50 kuruş ile 2 lira arasında düşebildi. Et ve Süt Kurumu’nun (ESK), dün itibarıyla ülke genelindeki marketlerde başlattığı ucuz et uygulaması, market ve tüketicide karşılık bulamadı. Fiyatların ESK’nin verdiği uygun fiyattan satılamaması dikkat çekti. Kıymanın kilogram fiyatının 29 TL, kuşbaşının ise 31 liradan satışa sunulacağını belirten ESK’ye karşılık, marketlerde kıymanın kilogram fiyatı 34 liradan başlayıp, 45 liraya kadar çıkabiliyor.

Maliyet inmeden asla

Marketlerin zararına satış yapacağı konusunda hemfikir olan alıcılar, uygulama için, “Ne kadar güvenilir olduğunu zamanla göreceğiz” diyor.

Fiyatlarda yaşanan indirimin tüketici tarafından fark edilmeyecek kadar düşük olduğunu ifade eden bir market çalışanı, kırmızı etteki fiyat indiriminin söylentide kaldığını söyledi. 47 senedir kasaplık yapan bir esnaf ise, pahalıya satılan ete yıllardır çözüm bulunamadığından yakındı. Esnaf, “Zaten karkas etin geliş maliyeti 26-27 lira. İstedikleri rakamlardan satışlar, maliyetler azalmadan mümkün değil” dedi.

Et neden pahalı?

* Türkiye’de et pahalı çünkü hammadde yok. Süt ve et ırkı hayvanın ayrı olmasına rağmen, Türkiye’de bugüne kadar hep, süt ırkı hayvanlar et için kullanıldı.

* Türkiye’deki besici ve çiftçi, maliyet yüksekliğine rağmen giriştiği üreticilikten kazançlı çıkamayınca hayvancılığı bıraktı.

* Ülkede hayvan sayısının azalmasıyla başlayan arz-talep dengesi, beraberinde et fiyatlarını da artırıyor.

* Kırmızı et, sofralara gelene kadar üç el değiştiriyor. Her aşamada işin kârı üzerine biniyor, vergiler devreye giriyor. Bu kâr, işletmeden işletmeye, üreticiden üreticiye değişiyor.

 

‘Alırken kırk kere düşünün’

Marketlerde ‘ucuz’ diye satılan kırmızı etin ithal edilen et olduğunu hatırlatan sektör temsilcileri uyarılarda bulunurken, tüketiciler ise çoğunlukla temkinli yaklaştıklarını belirtti. Yalnızca belirli marketlerden et alışverişi yaptığını kaydeden tüketicilerden biri, marketlerde pahalı fiyattan satılan etin bile, çoğu zaman güvenilir olmadığını dile getirdi. “Hal böyleyken, yurt dışından getirilen ete güvenimiz yok” diyen bir başka tüketici ise “Etin uygun fiyattan satılmasını tabii ki istiyoruz ancak ithal et olduğunu için tereddüt yaşıyoruz. Bahsedilen eti satın alırken de kırk kere düşünmek lazım” diye konuştu.

Türkiye’nin son olarak Sırbistan’dan kemiksiz et ithalatı yapmasının tehlikesine değinen sektör temsilcileri, kıymayı KDV dahil 29 liradan, kuşbaşını ise 31 liradan satmanın mümkün olmadığını anlattı. Temsilci, “Keşke Türkiye’de hayvancılık bitirilmese de kendi besici ve çiftçilerimizin yetiştirip, piyasaya sunduğu eti ucuz olarak yesek” dedi.

Bir tüketicinin, marketlerde ucuza et satılırsa, kasapların da oluşan rekabet ortamında fiyat indirimine gideceğini düşünmesinin ardından konuşan başka bir esnaf, etin etiket fiyatının düşürülmesinin daha fazla tüketim ve kazanç getirmediğini söyleyerek,”Pahalı fiyatlar besicinin satın aldığı uçuk yem fiyatlarından başlıyor. Halk ucuz et yesin diyorlar ama çiftçiyi de esnafı da düşünen yok” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler