Stoklar şişiyor

Konut satışları eylülde arttı ancak inşaat stoklarının erime hızı da tarihin en düşük seviyesine geriledi. Fiyatlar baskı altında.

Yayınlanma: 02.11.2017 - 23:01
Abone Ol google-news

Türkiye’de konut satışları eylülde yıllık yüzde 28.8 artarak 140 bin 298 adetle rekor kırdı. Buna karşın stok erime hızı da en yavaş seviyeye indi. Eylülde stokların erime hızı adet bazında yüzde 2.7, metrekare bazında ise yüzde 2.5 oldu.

Müteahhitler, tamamlanmış veya yüzde 70’ine kadar tamamlanmış konutları stok olarak kabul ediyor. Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği’nin (Türkiye İMSAD) raporuna göre özellikle konut tarafında talepte bir doygunluk noktasına gelindi. Konut satışlarında da yavaşlama olasılığı artıyor. Ödeme sistemi ile ilgili olarak da sektör kendi dinamikleri içinde yeni yöntemlerle akışı sürdürüyor. İnşaat sektöründe sistematik bir kriz olasılığı çok düşük ancak arz tarafında bir konsolidasyon kaçınılmaz görünüyor. Türkiye İMSAD Ekim 2017 Sektör Raporu’nda şu tespitlere yer verildi:

Arz fazlalığı

* Yeni konutların stok erime hızı şubat ayından bu yana geriliyor.

* Yeni konutlardaki stok erime hızındaki gerileme, artan bir konut arzı olduğunu gösteriyor. Konut arzındaki bu genişleme fiyatlar üzerinde de baskı yapmaya devam ediyor. Eylülde konut satışına yönelik vergi indirimlerinin sona ermesi de satış tarafındaki olası yavaşlama da stok erime hızını olumsuz etkiliyor.

* Konut satışlarına ve biriken konut stoku ile birlikte inşaat sektöründeki ödeme sisteminin sıhhatine ilişkin kaygılar ortaya çıkıyor.

* Eylülde alınan yeni iş siparişlerinde endişe veren hızlı düşüşün ardından ekimde 0.1 puanla sınırlı artış yaşandı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler