40 milyon Avro resmen çöp oldu... 'Yerli otomobil'den, 'Türkiye'nin otomobili'ne

Türkiye'nin yerli otomobilini üretmek için 2016 yılı başında İsveçli Saab’dan 40 milyon Avro’ya satın alınan platform çöpe gitti. Yetkililer TÜBİTAK’ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğunu ve rafa kalktığını belirtti. Öte yandan dün düzenlenen imza töreninde 'yerli otomobil' kavramının yerini ‘Türkiye’nin otomobili’ne bırakması da dikkat çekti.

Yayınlanma: 03.11.2017 - 09:58
Abone Ol google-news

2016 yılı başında İsveçli Saab’dan 40 milyon Avro’ya satın alınan platform gündeme gelmiş, TIR’larla getirilen kamuflajlı araçlar çok tartışılmıştı. TÜBİTAK’ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğunu ve rafa kalktığını belirten yetkililer, Türkiye’nin otomobilinin temellerinin sıfırdan atılacağı mesajını verdiler. AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan da dün imza töreni ile duyurulan Ortak Girişim Grubu'na isterlerse bu projeyi de kullanabileceklerini söyleyip, “Ama istemezseniz de kullanmayın” diyerek mesajı verdi. Yani çok net ‘kullanmayın sıfırdan yapın’ dedi.

Yerli otomobilin gündeme gelmesinden bu yana tam 6 yıl 10 ay geçti. Hürriyet'ten Emre Özpeynirci, Yerli Otomobil'in Türkiye'nin Otomobili'ne evrilme sürecini değerlendirdiği yazısının dikkat çeken bölümü şöyle:

Benim de davetli olduğum, otomotiv ve iş dünyasından 400’ün üzerinde davetlinin yer aldığı Külliye’deki toplantıda atılan imzalarla yerli otomobil adına ilk kez somut adımlar atılırken, törende ‘yerli otomobil’ kavramının yerini ‘Türkiye’nin otomobili’ne bırakması dikkat çekti. Bu değişimde ‘yerli’ kavramının yanlış anlaşılması etkili oldu. Çünkü yerli denildiğinde üretimdeki yerlilik oranları dikkate alınıyor bu da tartışma yaratıyordu. ‘Türkiye’nin otomobili’ denilerek bu sıkıntı aşılmış, gerekirse yurtdışından da teknoloji transferinin yolu açılmış oldu.

40 MİLYON EURO ÇÖP OLDU

Diğer bir tartışılan konu ise 40 milyon Euro’ya İsveçli Saab’dan alınan platformun ve prototip araçların akıbetiydi. TÜBİTAK’ın üzerinde çalıştığı bu projenin tamamen hata olduğunu ve rafa kalktığını belirten yetkililer, Türkiye’nin otomobilinin temellerinin sıfırdan atılacağı mesajını verdiler. Zaten Cumhurbaşkanı Erdoğan da 5 babayiğide isterlerse bu projeyi de kullanabileceklerini söyleyip, “Ama istemezseniz de kullanmayın” diyerek mesajı verdi. Yani çok net ‘kullanmayın sıfırdan yapın’ dedi.



 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler