Ucuz et yok sattı

Yalnız iki markette satıldığı için eleştirilen ucuz et, saat 11’de tükendi. Kasaplar ucuz etin, kalıcı olamayacağını savundu.

Yayınlanma: 06.11.2017 - 22:02
Abone Ol google-news

 

Yurttaşa ucuz et yedirmek üzere geçen hafta başlanan ucuz et uygulamasına ilgi büyük oldu. Geliri artmayan hatta enflasyon karşısında eriyen yurttaş, ucuz eti saat 11’de tüketti. Yalnız iki markette satıldı için büyük eleştiri alan uygulamanın devam etmesi ve yaygınlaştırılması için kapasitenin 6 bin tondan 10 bin tona çıkarılacağı açıklaması geldi. Et sanayicisi ve kasaplar ise uygulamaya karşı. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı eliyle yalnızca BİM ve A101’de başlatılan ucuz et uygulamasının hem tamamıyla ithalata dayalı olmasına hem de rekabet koşullarına aykırı bir uygulama olmasına yönelik eleştiriler, et sektörünün can çekişmesi olarak yorumlandı. Uygulamanın yalnızca iki markette hayata geçerilmesine yönelik eleştiriler hakkında konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, “Marketler arasında taraf tutmuyoruz” derken; BİM’in KAP’a yaptığı açıklamada, “Kâr etmiyoruz” denildi. Sektör temsilcileri ise durumu, ‘büyük sermayelerin beslenmesi’ olarak değerlendiriyor. Kırmızı et sektör temsilcileri, Polonya, Fransa ve Bosna Hersek’ten sonra Sırbistan’dan ithal edilen etlerle ‘ucuz’ satış yapılmasına tepkili.

Rekabet’e taşındı

İthal etin uygun fiyattan satılmasında kasap ve diğer marketlerin ötelenmesine tepkili olan Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ, üst kuruluşları Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu’nun (TESK), konuyu Rekabet Kurulu’na taşıdığını aktardı. Mevcut durumda alımsatım fiyatları çerçevesinde kasap fiyatlarının şu an ki fiyatlarının daha aşağıya inmesinin mümkün olmadığını ifade eden Yalçındağ, “Devletin vazgeçtiği fiyat kadar biz de sektöre katkı sağlayabiliriz. Katma Değer Vergisi’ni indirin, 3-4 lira oynasın, hem de daha çok kişiye ulaşsın” dedi. Yalçındağ, maliyetlerin düşürülmeden fiyat indiriminin doğru ve mümkün olmayacağını kaydetti.

Bakana gidecekler

Bakana gidecekler İki zincir markette kilosu 29-31 lira arasında ithal et satılmasına tepki gösteren Fazlı Yalçındağ, federasyon olarak bugün saat 19.00’da Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’yla görüşeceklerini söyledi. İzmir Kasaplar Odası Başkanı Ceyhan Yücelmiş ise, kendisinin de katılacağı toplantıda kasaplara da aynı imkânın tanınmasını isteyeceklerini ifade etti.

Yara o kadar büyük ki

Türkiye’nin, bakanlığın öngördüğü gibi 29 ve 31 liradan et tüketebilecek üretim kapasitesinde olmadığına dikkat çeken Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği Derneği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Vet. Dr. Ahmet Yücesan, ucuz etin çıkış noktasının doğru, yönteminin yanlış olduğu belirtti. Yücesan, iki markette satılan etlerin ithal olmasına yönelik ise, Türkiye’de desteklenmeyen üretim ve oluşan haksız rekabete değinerek, “Yara o kadar büyük ki, ‘kendi etimizi neden yemiyoruz’ kısmına sıra bile gelmez” diye konuştu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler