Çift haneye devam

S&P, Türkiye için enflasyonu çift haneli tahmin ederken, “sermaye çıkışı” uyarısında bulundu.

Yayınlanma: 09.11.2017 - 23:08
Abone Ol google-news

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P), Türkiye’de yıllık ortalama enflasyonun bu yıl yüzde 10.8, 2018’de yüzde 7.9 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini açıkladı. Merkez Bankası (TCMB), bu yıl için enflasyon tahminini yüzde 8.7’den yüzde 9.8’e yükseltmiş, 2018 için de yüzde 7 tahminini açıklamıştı.

Ekonomi yavaşlayacak

Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 5 seviyesinde büyüme beklediklerini belirten S&P Ülke Kredi Reytingleri Kıdemli Direktörü Frank Gill, önümüzdeki yıllarda yavaşlama başlayacağını düşündüklerini kaydederek 2018’de yüzde 3.5, devamındaki 2 yıl boyunca da (2019-2020) yüzde 3.2 seviyesinde büyümesini beklediklerini söyledi.

“Uzun zamandır bazı endişelere işaret ediyoruz geniş cari açık, düşük tasarruf oranı ve cari açığı finanse etmek için potansiyel olarak öngörülemez sermaye akışlarına karşı bağımlılık gibi” diyen Gill, TL’deki değer kaybının ihracatta rekabet gücünü geçici olarak artırmasına karşın uzun vadede şirketlerin döviz cinsinden borçlarını ödeyebilme güçlerini baskılayabileceğini ve daha yüksek enflasyona yol açacağını söyledi.

Frank Gill, Fed’in faiz artırıması durumunda Türkiye dahil gelişmekte olan ekonomilerden geniş sermaye çıkışı görebileceklerini söyledi.

AB tahmini yükseldi

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Türkiye için 2017 büyüme beklentisini yüzde 3.0’dan yüzde 5.3’e çıkarırken, enflasyon tahminini 2017 için yüzde 11.1’den yüzde 11.0’a düşürdü.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler