Ev sahibi sayısı düşüyor: Para olsa da kiradan kurtulsam

Yurttaş gelirinin yüzde 30’dan fazlasını kira ve konuta harcıyor. Halkın yüzde 70’ne göre kirada oturmak hayatı zorlaştırıyor

Yayınlanma: 10.11.2017 - 19:34
Abone Ol google-news

Türkiye’de hanelerin toplam tüketim harcamalarının büyük bölümünü konut ve kira, harcamaları oluşturuyor. Konut ve kira harcamalarına en yüksek payı ayıran bölge yüzde 30.4 oranıyla TR1 İstanbul Bölgesi ayırıyor. Asgari ücretin 1.400 TL olduğu hayat pahalılığının her geçen gün arttığı ülkede dar ve orta gelirlinin ev sahibi olması ise hayal. Resmi rakamlara göre 2010’da ülke nüfusunun yüzde 60’ı kendi evinde, yüzde 22.1’i ise kirada oturuyordu. 2016 yılına gelindiğinde kendi evinde oturanların oranı yüzde 59.7’ye düşerken kirada oturanların oranı yüzde 24.4’e çıktı. 6 yıldaki bozulma yüzünden 1 milyon 774 bin kişi kendi evi yerine kirada oturmak zorunda kalıyor. ING Bank’ın araştırmasına göre Türklerin sadece yüzde 31’i kirada oturmanın hayatı kolaylaştırdığına inanırken Almanların yüzde 49’u, İspanyolların da yüzde 47’si kirada oturmanın olumlu tarafları olduğunu düşünüyor.

Statü sembolü

Türklerin yüzde 79’u finansal durumu müsait olan herkesin ev alması gerektiğini düşünüyor. Bu görüş, kiranın olumlu yanları oluğunu savunan Almanlar arasında da yaygın ve Avrupalıların yüzde 66’sı bu noktada Türklere katılıyor. ING’nin araştırması ev almanın Türkiye’den katılımcıların yüzde 70’i tarafından statü sembolü olarak görüldüğünü ortaya koydu. Avrupalı katılımcıların yüzde 68’i ise bunu finansal bir durum olarak görüyor, bu görüş İngiliz katılımcılar arasında yüzde 71.

12.3 milyarlık proje

İstanbul’da eylül ve ekim aylarında satışa çıkan markalı konut projelerinin yatırım değeri 12.3 milyar lirayı buldu. 3DKonut. com’un erilerine göre 15 milyon nüfuslu megakentte, iki ayda toplam 13 bin 131 konuttan oluşan 22 faklı markalı konut projesinin lansmanı gerçekleşti. İstanbul’un her iki yakasında toplam 771 bin metrekare arsa üzerinde yeni inşaat başladı.

Müşteri isteyecek konut şekillenecek

Fikirtepe’de Obaköy Gayrimenkul ve Haldız İnşaat işbirliği ile hayata geçirilen Transform Fikirtepe’de ‘Proje Sensin’ adı verilen uygulama kapsamında konutlar, ofisler, sosyal alanlar ve ödeme planları müşterinin isteğine göre belirlenecek. Proje sakinleri mobil uygulama üzerinden yaşam alanlarını kendi tercihlerine göre hazırlayacak. Uygulama ile proje tamamlandığında atıl kalabilecek alanların önüne geçilmesi hedefleniyor. Haldız İnşaat Yönetim Kurulu üyesi Fatih Haldız, “Bugüne kadar tüm projeler, inşa edilip insanların beğenisine sunuluyordu. Biz hem inşaat aşamasında hem de sonrasında projemizi konut sahibi olanların istekleri doğrultusunda şekillendiriyoruz” dedi. Proje değeri de 1 milyar lira olan Transform Fikirtepe’de 230 ofisin de satışları başladı. Obaköy Gayrimenkul Genel Müdürü Fatih Küçükcan, “Projemizde 4 blokta 1080 konut ve ofis yer alıyor. Hak sahiplerinin payı çıkarıldığında bizim 230 ofis ve 250 konutumuz kalıyor. Metrekare fiyatı 7 bin ile 12 bin lira arasında” diye konuştu.

SEKTÖRDEN

-Polat Holding’in hayata geçirdiği Piyalepaşa İstanbul projesi, European Property Awards 2017-2018’de “Türkiye’nin En iyi Karma Kullanım” ve “Konut Yüksek Katlı Bina” olmak üzere iki dalda ödül aldı.

-Acarlar Şirketler Topluluğu; Beykoz’daki Acarkent’e komşu yeni projesi AcarBlu’da ‘Konutta İade Modeli’ni (KİM) başlatıyor. Topluluğun Başkan Vekili Erdinç Acar, “Evinizi 5 sene sonra iade etmek mi istediniz, paranızı geri ödeme garantisi veriyoruz” dedi.

-Garanti Mortgage, enerji verimliliği yüksek binaları kapsayan çevre dostu projeleri desteklemek için avantajlı faiz oranlarıyla “Yeşil Mortgage” kredisi kullandıracak.

DKY’de Suadiye 12 teslim edildi

DKY Cadde Suadiye 12 projesi daire sahiplerine teslim edildi. DKY Yönetim Kurulu Başkanı Ali Dumankaya, “Halen inşaatı devam eden projelerimizin toplam yatırım değeri yaklaşık 2.3 milyar TL iken, 2017’de başlayan projelerimizin değeri ise 1 milyar 180 milyon TL” dedi.

Fendi Casa, Büyükyalı’yla geliyor

Özak GYO, İtalyan Luxury Living Group ile işbirliği yapacak. İşbirliğinin ilk adımı olarak, Luxury Living Group’un en önemli markası Fendi Casa, ilk kez Türkiye’de Büyükyalı ile bir gayrimenkul projesinde tasarımlarıyla yer alacak ve Fendi Casa ürün gamından ev sahiplerinin taleplerine uygun çözümler sunacak. İşbirliği kapsamında, Büyükyalı’daki bir blokun tüm ortak alanlarında ve daire tasarımlarında Fendi Casa imzası olacak. Büyükyalı sakinleri, tüm daire tipleri için özel olarak hazırlanan ve mobilyadan aksesuvara, halıdan perdeye kadar Fendi çizgisini taşıyan Fendi Casa paketlerini satın alabilecek. Buna ek olarak, Büyükyalı’da Fendi Casa ürünlerinin sergilendiği özel bir Fendi köşesi ve ayrıca Fendi Casa tarafından tasarlanmış bir örnek daire hazırlanacak.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler