TÜSİAD Başkanından kritik uyarılar: Büyüme sağlıksız, dış borç oranı riskli

TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, Eğrisi Doğrusu'nda Emin Çapa ve Taha Akyol’un sorularını cevaplandırdı. Bilecik, büyüme ve dış borç konusunda rakamlarla çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Yayınlanma: 17.11.2017 - 11:43
Abone Ol google-news
<video:867877>

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AKP teşkilatına verdiği mesajlarda 'seçimlerde sonuçları ekonomi tayin edecek' diyerek ekonomideki gelişmelerin seçim sonuçlarına doğrudan etki edeceğini vurguluyor.

 BÜYÜME RAKAMLARI VE DIŞ BORÇ

 İkinci çeyrek büyüme rakamı yüzde 5,1 olarak açıklandı. AKP iktidarı ve Erdoğan, büyüme rakamlarını başarı hanesine yazdırırken, dış borçtaki artışla ilgili eleştirilere ise "IMF'nin borcunu ödedik, dış borç büyüdü ama milli gelir de büyüdü" diyerek yanıt veriyor.

 Ancak TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, büyüme rakamlarından memnun olduğunu söylemekle birlikte büyümenin kalitesi ve dış borç konusunda çarpıcı uyarılarda bulundu.

 BÜYÜMENİN KOMPOZİSYONU SORUNLU

Ekonomideki büyümenin inşaat sektörüne dayandığını hatırlatan Bilecik, "Büyüme oranlarından memnunum. Ama kalitesinde, yani kompozisyonunda sorun var. Ben yatırımlar tarafından biraz söz etmek istiyorum. Yatırımlardaki esas artışın - kötü bir şey değil ama- gayrımenkullere yapılan yatırımlardan kaynaklandığını görüyoruz. Bu kötü mü? Katiyyen değil. Ama yeterli değil. Büyüme kalemlerini incelerken, makine teçhizat yatırımları dört çeyrektir eksi altı (-6) veriyor. İnşaatta 10 puanlık bir büyüme varken, burada da bir büyüme olması lazım. Demek ki bir yerlerdee bir eksiğimiz var" dedi.

 DIŞ BORCUN MİLLİ GELİRE ORANINDA BÜYÜK ARTIŞ

 Türkiye'nin dış borcu konusunda da kritik bir uyarıda bulunan TÜSİAD Başkanı Erol Bilecik, "Türkiye'nin toplam dış borcuna baktığımız zaman 2011 yılında toplam milli gelirimizin yüzde 35'iydi. Bugün toplam milli gelirimiz 860 milyar dolar, dış borcumuzun milli gelire oranı ise yüzde 51 olmuş vaziyette. 432 milyar dolarlık toplam dış borç mevcut" diye konuştu.

 "REEL SEKTÖR BORCUNDA 210 MİLYAR DOLARLIK NET AÇIK VAR"

 Reel sektör borcu konusunda da uyaran Bilecik, "Reel sektörün 300 küsur milyar dolar borcu var. 100 milyar doların karşılığı var, 210 milyar dolar net döviz açığı var" dedi.

 OLMAYAN PARA DAĞITILIYOR

 Kredi mevduat oranları konusunda da çarpıcı rakamlar veren TÜDİAD Başkanı, "Gerek gelişmekte olan, gerek gelişmiş ülkelerde kredi mevduat oranı yüzde 60-80 arasında. Bizde ama yüzde 150. Yani 100 liralık mevduat topluyorsunuz, 150 lira kredi veriyorsunuz. Yani her an kırılgan bir yapınız var. Ben de baktığım zaman çok kızıyorum ama, S&P'nin açıkladığı raporlar bakıyorsunuz 2016 yılında biz, Hindistan, Güney Afrika ve Brezilya ile beşli kırılgan listedeydik. Onlar çıkmışlar, Arjantin'le, Pakistan'la yeni bir kırılgan beşli listenin içindeyiz." diye konuştu.

'Bu yıl 12 bin 800 şirket iflas bayrağını çekecek'

Başbakan'ın çocukları 'off-shore' ile vergi kaçırırken... Şimşek: Adil vergi sistemi kuracağız

Cari açık beklentilerin üzerinde yükseldi

Çift haneye devam

Merkez Bankası enflasyon tahminini yükseltti

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler