Vefat Halinde Kredi Borcu Ne Olur?

Kredi çekip borç henüz bitmemişken hayatını kaybetmek hayatta herkesin başına gelebilecek bir durumdur. Peki, böyle bir durumda kalan borçlar için süreç nasıl işler? Ölen kişinin borcu kime kalır? Borcu ödememek gibi bir durum söz konusu mudur? Kredi karşılaştırma sitesi Hesapkurdu.com’un hazırladığı içerikte bu konu ile ilgili aklınıza takılan sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Yayınlanma: 24.11.2017 - 17:09
Abone Ol google-news

Öncelikle belirtmek gerekir ki bu konudaki en önemli noktalardan biri, ölen kişinin krediyi kullanırken hayat sigortası yaptırıp yaptırmamış olmasıdır. Özellikle konut kredisi kullanırken sigorta yaptırmak bu tarz uzun vadelerde yüksek meblağlar ödenen kredilerde daha önemlidir. Kredi kullanırken ekstra masraf olarak gördüğümüz hayat sigortası böyle bir durumda önemli hale gelir ve vefat eden kişinin borcu sigorta tarafından ödenir. Ancak, sigorta olmaması halinde bu borçlar kişinin mirasçılarına intikal eder.
Hayat Sigortası Olması Durumunda
Hayat sigortası, kredilerde mecbur tutulmamakla birlikte bankalar tarafından genellikle yaptırılması tavsiye edilir. Bu sigorta konut, ihtiyaç ya da taşıt kredisi fark etmeksizin her türlü kredi kullanımınızda yapılmaktadır. 
Aslında hayat sigortasını yaptırmış olmanız sizin için doğru bir tercih olacaktır. Çünkü sigortanın temel amacı size ait borçları ödemekle yükümlü olmaktır. Yani kredi borcu devam eden biri hayatını kaybederse, bazı istisnai durumlar hariç tüm borçları sigorta şirketi tarafından ödenir.  
Bu istisnalar ise:

  • Borçlunun ölümünde intihar vb. şüpheli bir durum olması halinde sigorta ödeme yapmayabilir. Böyle bir durumda sigorta şirketi otopsi yapılmasını talep edebilir.
  • Krediyi kullanan kişi, hayat sigortası yaptırdığı sırada mevcut bir hastalığı olduğu halde bu hastalığı poliçede belirtilmemişse fakat sigorta şirketi hastalığın bu esnada kişide mevcut olduğunu tespit ederse ödeme yapmaz.

Hayat Sigortası Olmaması Durumunda
Kredi borcu henüz bitmeden vefat eden bir kişi hayat sigortası yaptırmamışsa yasal varisleri tüm borçlarını üstlenmek durumundadır. Çünkü miras durumlarında yapılan dağıtım, borçlanmada da geçerlidir. Varisler kredi borcunu ödemek istemiyorsa mirası reddederek redd-i miras yapma hakları vardır. Böyle bir durumda ölen kişinin borçlarından mesul olma hali de ortadan kalkmış olur. Vefat eden kişinin hayat sigortası yoksa ve çekilen krediye bir kefil gösterdiyse bu durumda da kefil takip altına alınır. Kefil yoksa mirasçılardan tahsil yolu seçilir.
Yani, nasıl ki vefat eden birinin malları ve alacakları mirasçılarına devir oluyorsa, borçları da aynı şekilde devir olur. Bu nedenle kredi kullanırken hayat sigortasını gereksiz bir masraf gibi görmeden yaptırmak önemli bir konudur. Bankalar kişinin normal yollarla gerçekleşen ölümü sonucu borçları için mirasçıları ve mirası üzerinden bir sonuca varamazsa borç en son batık kredi olarak değerlendirilir. Ayrıca ölüm nedeninin sel, deprem gibi doğal afetlerden kaynaklanmasında ise bankalar politikaları doğrultusunda borcun tümüyle silinmesi yoluna gidebilir.
Krediye kefil olmak ile ilgili ayrıntılı bilgi almak için ilgili yazıyı ziyaret edin.
 
 
Kredi Kartı Borcu Ne Olur?
Kredilerde olduğu gibi kredi kartında da aynı şey söz konusudur. Yani vefat eden kişinin yaptırmış olduğu hayat sigortası var ise kredi kartı borçları sigorta şirketi tarafından ödenir. Böyle bir durumda sigorta şirketinin ödeyeceği tutar poliçede bildirilmiş olan teminat miktarı tutarı kadardır. Kredi kartı borcu ödemesi teminat miktarı üzerinden yapıldıktan sonra varsa geriye kalan tutar vefat eden kişinin yakınlarına devrolur. 
Bu konuda ölen kişinin mirasçılarının yapması gereken, ölen yakınlarının ölüm kâğıdıyla birlikte banka şubesine giderek borç durumunu sorgulatmaktır. Daha sonra ise sigortası olup olmadığını öğrenerek eğer sigorta yaptırılmışsa evraklarla bankaya başvurulmalı. Eğer mirasçılar bu borcu ödemek istemezlerse redd-i miras yaparak kredi kartı borcunu da ödemekten muaf olabilirler.
Kaynak: Hesapkurdu.com - Ölen Kişinin Kredi Borcu Ne Olur?


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler