Kriz söylentileri arttı... 2018 daha zor geçecek

Başta döviz kurundaki artış, jeopolitik riskler ve siyasi gelişmeler, perakendede işleri olumsuz etkiliyor. Sektör için 2018 daha zor geçecek, kur daha da artacak.

Yayınlanma: 01.12.2017 - 05:28
Abone Ol google-news

Vakko Üst Yöneticisi (CEO) Jaklin Güner, özellikle döviz kurlarında son 2 yılda yaşanan artışın sektörde kriz söylentilerine yol açtığını vurguladı. Kâr marjlarının daraldığını ve maliyetlerin arttığını kaydeden Güner, “Biz sabah işe geldiğimizde acaba faturamız hangi kurlardan gelecek diye konuşuyoruz. Kriz söyleminden kriz bakışından çıkmak lazım. Şu an yaşanan durumu geçici bir durum olarak görmek çok sığ bir bakış açısı” dedi.

Perakende Günleri’17’nin ikinci gününde konuşan Güner, “Özellikle 2016 TÜFE’nin yüzde 8.5 olduğu bir ortamda metrekareye düşen satışlar Türk Lirası bazında yüzde 4.4 artmış. Yani aslına baktığınızda reel olarak büyümüyoruz. Bu tip durumlarda giderleri kontrol altına almak çok önemli” diye konuştu.

Kıpırdayacak yer yok

Özay Hukuk Bürosu kurucusu Av. Merter Özay, 2018’in perakende sektöründe çok fazla satın alma birleşme işlemi gerçekleşeceğini vurgulayarak, “AVM ile perakendecileri, karşı karşıya gelmesi ile fesih hukuku ve işten çıkarmalar nedeniyle çalışan hakları konusunda iş hukuku önem kazanacak” diye konuştu.

2018 daha zor olacak

Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel ve Alışveriş Merkezleri ve Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, sektördeki kira tartışmasında kozlarını ve çözüm önerilerini ortaya koydu. ‘İkimiz bir fidanın güller açan dalıyız’ şarkısıyla sahneye çıkan başkanlar omuz omuza verme zamanı olduğunu dile getirdiler. BMD Başkanı Öncel, “Biz ekonomimizde dövizle ilgisi olmayan işlerin dövizle fiyatlandırılmasını istemiyoruz. Tüm markaların kontratlarında kira ciro oranları var. Bu kira ciro oranlarını yüzde 30-40 artırmaya hazırız. Bir üst sınır koyalım. Sözleşmeler yine dolar, Avro olarak kalsın. Yerli ve milli olmak yetmiyor, yerli ve milli düşünmek gerekiyor. Perakendenin kıpırdayacak yeri kalmadı” dedi.

AYD Başkanı Hulusi Belgü, Türkiye’de her şeyin kamplaştığını bunun yanına yerli yatırımcı ve yabancı yatırımcı ayrımı yapmanın hata olduğunu söyledi. Belgü, Türkiye’deki 55 milyarlık AVM yatırımının yüzde 17’sini yabancı yatırımcıların yaptığını belirterek, AYD’nin de BMD’nin de birer sendika olmadığını aktardı.

Döviz artacak

Belgü, “Bu sorun mağaza mağaza çözülmesi gereken bir mevzu. Kiralarda TL’ye geçmek için Bankalar Birliği ile görüştüm. Kredilerimizi TL’ye çevirin dedik. TBB Başkanı’na 10 milyar dolarlık krediyi 5-10 yıllık vadelerle istiyoruz dedik. TBB mümkün değil dedi. Beraber oturup beraberce ülkemizin içinde bulunduğu durum bize net söylüyor, gelecek yıl döviz artacak. Faizde bu baskı olduğu sürece döviz artacak enflasyon da artacak. TL’ye geçmek bizim için imkânsız çünkü tüm fonlamalar dövizle. Tüm bu sorunları aşmamızın tek yolu beraberce, devletimizi ve bankalarımızı da işin içine dahil ederek hareket etmek” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler