Metalde uyuşmazlık

Türk Metal-İş ile işveren sendikası MESS arasında toplusözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamadı, uyuşmazlık tutuldu, işçi fazla mesaiye kalmayacak.

Yayınlanma: 01.12.2017 - 23:48
Abone Ol google-news

Metal iş kolunda toplam 170 bin işçiyi ilgilendiren toplusözleşme görüşmeleri ağır aksak ileriliyor. 117 bin metal işçisini temsil eden Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında süren toplusözleşme görüşmelerinde uyuşmazlık tutuldu.

Adım adım greve

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayii İşverenleri Sendikası (MESS) arasında, 5 Ekim’de başlayan ve 130 bin işçiyi ilgilendiren toplusözleşmelerde adım adım greve gidiliyor. Bugün yapılan görüşmelerde, uyuşmazlık tutanağı tutuldu ve arabuluculuk süreci başlatıldı.

Türk Metal Sendikası’ndan yapılan açıklamada, MESS’in ilk 6 ay için 1 Mart 2017-31 Ağustos 2017 arasındaki enflasyon oranında artış önerdiği, sosyal haklara ise yıllık enflasyon oranında artış teklif ettiği belirtildi. Türk Metal Sendikası’nın bu nedenle sözleşme masasını terk ettiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Türk Metal Sendikası, sergilenen bu uzlaşmaz tutum nedeniyle sözleşme masasını terk etmiş, uyuşmazlık tutanağını tutarak arabulucu sürecini başlatmıştır. Ülkemizin son derece hassas bir dönemden geçtiğinin, devletimizin uluslararası alanda birçok baskının altında kaldığının, ülkemizin bir terör tehdidi yaşadığının bilincinde olan Sendikamız, böyle bir dönemde çalışma barışını ortadan kaldırmayı amaçlayan bu yaklaşıma karşı tavrını açıkça ortaya koymuştur“ ifadeleri yer aldı.

Eylem başlıyor

Açıklamada, işveren sendikasının uzlaşmaz tutum ve yaklaşımına karşı, yasal ve meşru eylemlerin ortaya konulmasından çekinilmeyeceği belirtilerek, “Sendikamız ilk olarak aldığı kararla, uyuşmazlığın tutulduğu bugünden itibaren, işyerlerinde fazla mesaiye kalmayacaktır. Türk Metal Sendikası, bundan sonraki etkili ve yaygın eylemlerin önümüzdeki haftadan itibaren başlayacağını ve bu yasal ve meşru eylemlerin, sonuç alınıncaya kadar artarak devam edeceğini üyelerimize ve kamuoyuna ilan etmektedir” denildi.

Kurullarda görüşülecek

MESS ile görüşmeleri devam eden diğer işçi sendikası DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in kararı haftaya belli olacak. Görüşmelerin sürdüğünü dile getiren sendika yöneticileri, işverenin kırmızı çizgilerini öğrendiklerini, işçinin kırmızı çizgilerini MESS’e anlatacaklarını söyledi. Sendika, işverinin teklifine göre, kurullarında konuşarak karar vereceklerini dile getirdiler.

Asgari ücrette fedakârlık istendi

Asgari Ücret Komisyonu ilk toplantısını yaptı. Bakan Sarıeroğlu, açlık sınırı 1567 lirayken 1404 lira alan işçilerden ‘fedakârlık’ istedi. Açlık sınırının 1567, yoksulluk sınırının 5 bin 106 liraya çıktığı asgari ücretin de 1404 lira olduğu Türkiye’de, milyonlarca işçiyi ilgilendiren asgari ücreti belirleme toplantıları başladı. İlk toplantı öncesi basına açıklama yapan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, işçilerden fedakârlık istedi.

2018’de geçerli olacak asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığında yapıldı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Reşat Moralı Salonu’ndaki toplantıda, işçi tarafını Türk-İş, patron tarafınıysa Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil etti. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Erdem, Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder’in de katıldığı toplantıda, Türk-İş heyetine Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, TİSK heyetine ise Genel Sekreter Akansel Koç başkanlık etti. Halen bekâr bir işçi için vergiler ve kesintiler düştüğünde net 1404 lira 6 kuruş olarak uygulanan asgari ücret yaklaşık 7 milyon işçiyi ilgilendiriyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler