Bitcoin dalgalandı

'Geleceğin parası mı, yoksa balon mu’ tartışması sürerken Bitcoin’in fiyatı bir yılda yaklaşık 25 kat arttı. Bir haftada inişli çıkışlı seyirle 10 bin dolardan 19 bin dolara çıktı.

Yayınlanma: 08.12.2017 - 22:53
Abone Ol google-news

Piyasalarda Bitcoin çılgınlığı yaşanıyor. Türkiye dahil dünyanın dört bir yanında insanlar, Bitcoin’in ne demek olduğunu tam olarak bilmese de giderek artan bir yoğunlukla bu para birimine yatırım yapıyor. Aralık 2016’da 770 dolar seviyesinde olan bir Bitcoin’in değeri, 29 Kasım’da 10 bin doları, dün ise 19 bin doları aştı. Bitcoin, günlük büyük dalgalanmalar kaydetmesiyle de gündemde. Dün 19 bin doları aşan Bitcoin, gün içinde 14 bin dolar seviyesine kadar düştü. Peki Bitcoin nedir? Nerede alınıp satılır? Nerede kullanılır? Devletler ve finansal kuruluşlar Bitcoin’e nasıl bakıyor? Bitcoin’in fiyatı neden artıyor?

Bitcoin nedir?

Kripto, dijital, sanal ya da elektronik para birimi olarak adlandırılıyor. Sayıları bini aşan sanal para birimlerinden sadece biri. Geçmişi 2009’a dayanıyor. Bilgisayar yazılımıyla veri madenciliği yapılarak üretiliyor. Maksimum Bitcoin sayısı 21 milyon. Mevcut sayısı 16 milyon. Piyasa hacmi 275 milyar dolar.

Nasıl alınıp satılır?

Bitcoin alıp satmak için cep telefonu ya da bilgisayarınızda bir dijital cüzdana sahip olmanız gerekiyor. İnternette Bitcoin alım satımı için web siteleri bulunuyor.

 

Devletler ne diyor?

TL dahil dünyadaki diğer para birimleriyle alınıp satılabiliyor. Aracı kuruma gerek kalmadan transferi yapılabiliyor. Herhangi bir devlet ya da merkez bankası tarafından üretilmiyor. Ancak ABD dahil birçok ülke, kendi dijital para birimini oluşturma konusunda çalışma başlattı. Eylülde Çin, dijital para kullanılarak fon toplanmasını yasaklamıştı. Dün de Endonezya, dijital para transferlerini yasakladı. Türkiye’de ise devlet, yasal çerçeve için hazırlık yapıyor.

Bitcoin’in fiyatı neden artıyor?

Son günlerde Bitcoin fiyatının uçmasında en önemli etkenlerden biri ABD’de Bitcoin vadelilerinin işlem görmesine izin verilmesi oldu. Ancak son günlerdeki fiyat artışı, balon oluştuğu yönündeki söylentileri de artırdı. Bu da büyük fiyat dalgalanmalarına neden oluyor. Dün birkaç saat içinde 4 bin dolarlık iniş çıkışlar yaşandı.

Nerede kullanılır?

Bitcoin ödeme sistemini kullanan online alışveriş sitelerinin sayısı gün geçtikçe artıyor. Microsoft gibi büyük şirketler ve Amazon gibi e-ticaret devleri Bitcoin ile ödeme kabul ediyor. Özellikle Asya’da kullanım alanı giderek artıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler